Les conclusions de l’estudi sobre l’eficiència energètica del pavelló del Prat Gran d’Escaldes-Engordany es van presentar ahir a la sala d’actes del comú.
Aquesta anàlisi estableix que l’edifici té un gran potencial per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. El projecte preveu millores relatives a l’eficiència energètica de l’edifici i de l’ús que se’n fa. La consellera de Medi Ambient del Comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, va detallar que «els resultats d’aquest projecte ens han permès reflexionar sobre certs aspectes que la rutina no ens deixa fer». Alguns d’ells són «climatitzar les sales en funció de les seves necessitats, canvis en les reserves i en la gestió de la pista», va enumerar Vendrell. A més el pavelló serà un dels edificis que es connectarà a la xarxa de fred i calor de FEDA, anomenada Ecoterm. La consellera de Medi Ambient va afegir que «hem demanat que aquesta alimenti a diferents edificis comunals».
Una recerca que s’emmarca en el projecte Coleopter, finançat pel Programa Interreg Sudoe. El coordinador de sostenibilitat d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), Oriol Travesset, va explicar que ha anat més enllà d’una simple auditoria energètica perquè ha resultat ser «un procés participatiu en què els usuaris han pogut dir la seva i aportar solucions». Pel que fa als resultats, Travesset va confirmar que han estat «vinculades amb la millora d’eficiència energètica, amb l’estalvi d’energia o la introducció d’energies renovables». Uns resultats que «estan validats pels usuaris de l’edifici» va remarcar el coordinador de sostenibilitat de l’ARI.
Una altra de les conclusions és que prop del 80% de la coberta té la suficient irradiació per a poder col·locar panells fotovoltaics. Això correspondria a una instal·lació de 670 panells, amb una potència de 154,4 kWp i una generació de 294 MWh/any, exceptuant els mesos de novembre, desembre i gener, en els quals el pavelló seria autosuficient en l’àmbit elèctric i fins i tot seria un aportador net d’electricitat a la xarxa.
Altres de les mesures posades sobre la taula han estat instal·lar vinils per evitar enlluernaments a la pista o fer que la seva utilització sigui inferior i es passi de dues hores a una i mitja. També s’ha contemplat que hi hagi una major disponibilitat d’aparcament per totes aquelles persones que utilitzen les instal·lacions.
Durant aquest acte van pujar a l’escenari el tècnic de Medi Ambient del Comú d’Escaldes-Engordany, Armand Szafron, i el director tècnic de la Federació Andorrana de Bàsquet, Jaume Tomàs per explicar la seva experiència com a participants en el diàleg, una de les múltiples fases d’aquest estudi. Travesset va comptar amb diferents grups d’interès per aquest projecte (comú d’Escaldes-Engordany, llar de gent gran, escoles i clubs esportius). Tomàs va detallar que van aprofitar aquestes reunions «per conscienciar-nos nosaltres i els jugadors», fent referència a les despeses que hi ha en un pavelló amb només encendre la llum o la calefacció.
La consellera escaldenca Cèlia Vendrell va destacar la importància de participar en projectes com aquest i va avançar que la instal·lació de plaques fotovoltaiques s’intentaran iniciar durant aquest 2023.La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó va remarcar l’aposta del país per la recerca i la innovació com a fonamentals per l’estratègia del canvi.