- El Comú no ha respost a les queixes, exposades formalment el 14 de juliol
CLARA GARNICA
ENCAMP
- Una vista de la localitat del Pas de la Casa Foto: TONY LARA
els veïns del Pas de la Casa, agrupats sota l’associació que els representa, van presentar el passat 14 de juliol un escrit de súplica al Comú d’Encamp per tal de demanar la nul·litat dels contractes de cens emfitèutic o, almenys «alguns dels seus punts», tal i com va informar ahir l’advocada que els supervisa, Natàlia Aleix. Aquest escrit va ser una petició del propi Comú, que va demanar a l’associació de Veïns i Comerciants del Pas que exposessin tots els punts els quals no compartien en relació a aquest cens que data de l’època feudal. El Comú, però, encara no s’ha pronunciat al respecte, motiu pel qual els veïns del Pas han considerat vençut el període mínim de dos mesos, que ha respost amb «silenci administratiu les seves demandes», segons va manifestar ahir Jordi Muntané, de l’associació.
Arribats a aquest punt «ara cada propietari haurà de decidir què fer i si portar el seu cas a la justícia», va explicar Aleix. Tota la localitat del Pas es veu afectada per l’aplicació d’aquest ces emfitèutic i pels seus abusos, segons denuncien els afectats. En un manifest, asseguren que «hi ha clàusules contràries a dret i que el comú aplica de forma incorrecta, extrems que causen perjudicis econòmics als afectats». Una opinió compartida per l’advocada que els defensa, que va assegurar que el comú «està aplicant el cens per tots els costats i a partir de múltiples imposicions».
Entre altres reivindicacions, demanen que el comú cobri només per la parcel·la de la qual és propietària, i no «per totes les unitats que s’hi construeixen», va exposar Muntané. Des de l’associació van recordar que la corporació ja cobra el 5% de la venda d’una unitat entre propietaris. També critiquen la manera d’aplicar l’increment dels preus del lloguer. Només els que ho sol·liciten expressament a l’administració parteixen del que dicta l’IPC. La resta, estan condicionats a la base del quilogram d’or de 22 carats, al litre de llet, al jornal d’un manobre i al quintar d’alfals. «Reclamem que tots els contractes parteixin de la base de l’IPC, perquè ara no hi ha cap seguretat jurídica», va exposar Aleix.
Una altra de les demandes és que els llogaters no hagin de demanar formalment la renovació del contracte quan aquest finalitzi. Actualment si no es demana una pròrroga d’aquest, el llogater perd el dret de renovació del contracte, i també del domini útil del bé immoble sense dret a indemnització.
Finalment els veïns reivindiquen al comú que en finalitzar el contracte hi hagi la possibilitat que es pugui accedir «a la plena propietat» de la unitat. Aquesta pretensió, permetria al comú «gaudir d’uns ingressos justos i equiparables entre els seus administrats», segons van exposar a la súplica l’associació de la localitat.
RESPOSTA COMUNAL / El Comú no va voler pronunciar-se ahir en relació a aquestes crítiques i demandes. El cònsol d’Encamp, Miquel Alís, va manifestar que «estan estudiant» les reivindicacions exposades formalment al juliol i que encara no han decidit la seva actuació i posició al respecte. H
Per a més informació consulti l’edició en paper.