Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Consell General acull la defensa del Coprincipat d’Isidre Bartumeu

El notari creu que la Carta Magna només s’ha de canviar si hi ha un gran consens

Un vestíbul del Consell General completament ple ha acollir aquest vespre la conferència El coprincipat, garantia de la independència d’Andorra: episodis de la nostra història del notari Isidre Bartumeu. En unes declaracions prèvies a la premsa, Bartumeu ha explicat que la ponència, organitzada pel Grup d’exSíndics i exConsellers Generals (Gesco), és fruit de la seva tesi doctoral –en la qual va obtenir un excel·lent cum laude el passat mes de juny– i pretenia explicar el desenvolupament institucional del Principat, des de l’època feudal fins a l’Estat de dret democràtic i social actual. «El més novedós de la tesi és que les institucions de base popular tenen les seves arrels en els temps dels visigots i no, com certa bibliografia encara existent parla, en la reconquesta carolíngia», ha apuntat Bartumeu. 

Així mateix, ha fet un recordatori per la història del país, tot apuntant que Andorra «en diverses ocasions s’ha trobat en un punt de no retorn de la seva sobirania». «Durant 300 anys hi ha diferents canvis de posició dels Estats veïns que qüestionen la sobirania» andorrana, un debat que es va tancar el 1993 amb l’aprovació de la Constitució i que a ell l’ha dut a focalitzar-se en el paper que han de jugar els dos coprínceps. És per aquest motiu que el notari considera que la Carta Magna és el màxim òrgan que «ha de recollir la voluntat majoritària de la societat», incloent-hi el Coprincipat. «Les constitucions muten i s’adapten a les situacions del moment. En una norma viva sempre hi ha espai per modernitzar-se en funció de les necessitats», ha assenyalat. El moment idoni per fer-ho, però, és una altra qüestió més complicada, que a parer de Bartumeu depèn únicament del consens. «Les coses que funcionen no s’han de canviar, però si s’han d’adaptar a noves realitats, s’ha de fer sota un consens molt gran», ha insistit.
 
Abans de la ponència, a la qual han assistit la majoria de polítics actuals i de legislatures anteriors, incloent-hi quatre excaps de Govern i diferents excònsols, la presidenta del Gesco, Rosa Maria Mandicó, ha celebrat la «quantitat d’experiència i saviesa» que hi havia a la sala. El vocal del Gesco, Miquel Armengol, per la seva banda, ha resumit el treball del notari com «un recull d’esdeveniments històrics per entendre què som i per què ho som», mentre que la síndica general, Roser Suñé, ha agrait a Bartumeu la feina feta i s’ha mostrat convençuda que la seva tesi obrirà les portes de nous moments i treballs de divulgació que ajudin a mantenir un debat tan candent i necessari com és actualment el Coprincipat. 

Bartumeu ha treballat durant 12 anys en aquesta tesi doctoral i, segons ha explicat en diverses ocasions, va poder accedir fins a cinc vegades als arxius secrets del Vaticà. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu