El Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra impulsa una guia que permeti gestionar les formes de dol resultants de l’aïllament social que es viu degut al confinament marcat per la pandèmia de la Covid-19. El document recull reflexions i recomenacions per «reconfortar, oferir alternatives i guiar en una situació del tot excepcional».
La guia s’emmarca en la impossibilitat de poder acompanyar presencialment el familiar malalt quan és a l’hospital i en la impossibilitat d’acomiadar-se abans que mori. En aquest sentit, el Col·legi proposa que a nivell familiar es demani a l’Hospital poder contactar de manera telemàtica o telefònica amb la persona malalta i que es transmeti en paraules allò que es transmetria en presència. Per altra banda, proposen respectar les últimes voluntats del pacient preguntant-li, per exemple, amb qui vol parlar, com voldria acomiadar-se, etc.
Per altra banda, el document ofereix pautes sobre com explicar la situació als nens i nenes de la família. Consideren que els infants han d’estar assabentats del que passa al seu entorn i adaptar la informació a l’edat i maduració del nen.
Finalment, es refereixen al personal sanitari. Creuen que necessitaran assistència per assimilar tota la situació que hauran viscut quan acabi la pandèmia. Tot i així, pel moment, recomanen expressar totes les emocions i practicar activitats que distreguin com practicar meditació, llegir, o escoltar música.