Les associacions de discapacitats demanen tenir més implicació en els projectes i les accions de treball que desenvolupi el Govern per millorar o intervenir en la situació actual d’aquests col·lectius al país, així ho van deixar palès ahir les entitats durant la reunió del Consell Nacional de Discapacitats (Conadis) que es va dur a terme amb diferents membres de l’Executiu.
Una trobada que segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va servir per tractar precisament aquesta demanda de participació, ja que tots els punts de l’ordre del dia de la reunió «han estat orientats cap aquesta major implicació de fet, un d’aquests punts ha estat donar a les associacions l’informe preliminar relatiu a la implementació del conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat».
Durant la reunió també es va presentar «l’estratègia que tenim pensada des de Govern per a la inserció laboral de les persones amb discapacitats, és un primer esborrany d’estratègia i hem donat l’oportunitat a les associacions de fer les aportacions i suggeriments que creguin pertinents», va matisar Espot.
Vers aquesta intenció, la presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals, Rosa Lluís, va agrair el fet que aquelles persones que tenen alguna malaltia mental puguin anar directament al departament de Treball per gestionar la seva recerca de feina. Tot i això, Lluís demana que s’elimini el contracte de baix rendiment que contempla el mercat laboral, «perquè és discriminatori i nosaltres busquem la igualtat».
Un informe col·lectiu / Tanmateix, el ministre va puntualitzar que l’Executiu no vol que aquest «sigui un informe només de Govern, volem que sigui un informe compartit, i per tant, hem donat trasllat d’aquest esborrany i hem donat un termini perquè les associacions puguin fer les seves aportacions i que es puguin incorporar en l’informe, per tant, anem en la línia de les reivindicacions que fan les associacions».
D’aquesta manera, es treballa perquè «es tingui en consideració a les entitats i puguin participar de forma efectiva en tot allò que duem a terme en favor a les persones amb discapacitat», va destacar el ministre.
Modificacions legislatives / Espot també va puntualitzar que per poder implantar el conveni de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat el Govern haurà de modificar «mitja dotzena de normes jurídiques». D’aquestes, les que patiran canvis més importants seran la de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i la d’incapacitació i organismes tutelars, així com la d’accessibilitat, ja que «s’hauran de canviar molts dels seus articles».