La reinserció laboral és una de les fites que més estan perseguint el Govern i el centre penitenciari en els darrers anys. Tot i això, les dades no mostren una reincorporació en el mercat tant alta com es podria esperar, i més després de totes les campanyes de reinserció i d’acompanyament que darrerament s’han endegat al país.
Durant els últims tres anys, la presó de la Comella ha vist passar 115 reclusos, i d’aquests, només sis (el 5,2%) han acabat trobant feina a través del Servei d’Ocupació. També és cert que els reclusos tenen altres vies per buscar treball un cop surten del centre penitenciar. A més, molts d’ells són forans i acaben marxant del Principat.
Dels 115 exinterns, 49 van estar donats d’alta al servei en algun moment, però per diversos motius, com trobar feina pels seus propis mitjans, baixa mèdica, marxa del país, etcètera, van deixar d’estar-ho sense haver-se certificat s’hi s’havien incorporat o no al mercat laboral. D’altra banda, quatre antics reclusos continuen estant inscrits al Servei d’Ocupació.
El centre es mostra positiu / En relació a les dades de reinserció, el director del centre penitenciari de la Comella, Francesc Tarroch, matisa que les xifres no són tant negatives com pot semblar. Tarroch destaca que és impossible saber quants reclusos acaben trobant feina per compte propi, tot i això, assegura que «la majoria d’interns acaben cercant un treball i s’acaben incorporant de nou al món laboral. Potser uns amb més facilitats que altres, però tot i la crisi, la major part de les persones que han estat privades de llibertat tard o d’hora han pogut tornar a treballar».
També en aquest sentit, el director remarca que malgrat que les xifres dels reclusos inscrits al Servei d’Ocupació siguin «baixes, cal pensar que moltes persones privades de llibertat quan surten del centre ja tenen feina, sigui pels seus familiars, amics o per ells mateixos». I les persones que no poden tenir «aquesta sort, són les que finalment s’acaben inscrivint al servei».
Iniciatives del centre / Tarroch assegura que al llarg dels darrers anys s’ha donat molta més força a la reinserció, «ja no només des d’Andorra, sinó també des de la Unió Europea i els estats membres». En relació, el director puntualitza que des del centre penitenciari del país es fan diverses formacions i cursos per procurar que els interns es puguin reincorporar al món laboral.
Per exemple, Tarroch comenta que s’està oferint una formació «no formal i una reglada conjuntament amb el Ministeri d’Educació». A més, «procurem» que tota persona que surt de la presó «tingui una formació a nivell de manipulació d’aliments, de primers auxilis, de neteja a les cuines, etcètera. Per tant, els reclusos surten amb uns diplomes que els poden ajudar a trobar feina».
De la mateixa manera, el director assegura que s’estan donant cursos d’informàtica a nivell bàsic «que estan tenint molta acceptació» entre els interns i que –a banda de formar-los– «els ajuda a nivell personal».
Noves línies d’actuació / El centre penitenciari no es vol quedar en les actuacions esmentades, per aquest motiu, Tarroch explica que ja fa prop de dos anys que els ministeris competents «estan mirant de signar un conveni amb la Universitat Nacional d’Educació a Distància (Uned)» perquè els reclusos que es formen a distància puguin obtenir una titulació amb el mateix «estatus» que les formacions que es fan per exemple a La Seu d’Urgell.
D’altra banda, Tarroch matisa que s’està potenciant la figura del coordinador educatiu, que es va incorporar fa un parell d’anys. Ajudarà a implementar «els cursos d’informàtica, els de neteja de cuina i els altres que hem comentat abans per tenir diplomatures i certificats de més alt nivell», que es donaran als reclusos un cop surtin del centre.
Creixement del interns / Segons les dades dels últims tres anys, el centre penitenciari ha mostrat una tendència a l’alça pel que fa als seus interns. Ja que durant l’any 2014 la presó va acollir 53 interns, durant el 2015 n’hi va haver 56 i al llarg del 2016 en van ser 67. I fins el setembre d’aquest any, la presó ha registrat 41 interns.
Segons Tarroch, «a banda de casos molt puntuals, darrerament no són gaires les persones que tornen a ingressar al centre penitenciari de la Comella. I aquest també és un senyal de reinserció», sobretot a nivell social.