Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El 42% de les persones grans mostren risc de depressió

Un 12% dels avaluats manifesta símptomes de fragilitat a nivell funcional

En el marc de la quarta setmana de la gent gran de Sant Julià de Lòria, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va presentar ahir els resultats preliminars de la prova pilot del programa Aptitude que durant els mesos d’estiu s’ha impulsat a la parròquia laurediana, la segona que s’hi sotmet després de Canillo. La prova ha avaluat fins a 137 persones –66 dones i 45 homes– que representen una edat mitjana de 77 anys. En aquest sentit, la cap del servei d’Envelliment i Salut, Eva Heras, va explicar que els resultats mostren com un 42% de les persones avaluades presenten risc de depressió i un 3% alguna alteració cognitiva clara, mentre que un 20% «tenen risc de patir un detriment cognitiu». A més, una altra de les valoracions a destacar és que fins a un 12% de les persones van mostrar símptomes de fragilitat a nivell funcional.

Entre els resultats obtinguts, Heras també va assenyalar que un 59% de les persones d’edat avançada de la parròquia tenen problemes relacionats amb l’audició com la hipoacúsia i la sordera; un 17,5% risc de malnutrició o desnutrició, i un 13% alteració visual no corregida. Davant d’aquestes situacions de fragilitat, la cap del servei d’Envelliment i Salut va recordar la importància d’una detecció i rectificació precoç, ja que, per contra, «podem passar a una situació de dependència» i, en aquest punt, «ja no hi ha marxa enrere».

Precisament, l’objectiu del programa Aptitude és identificar aquelles persones fràgils, «però que potser no ho saben», i donar eines perquè puguin retornar a un bon estat de salut. «La prova pilot pretén això, amb eines validades científicament, fer una avaluació de la persona en tots els àmbits per poder-la informar i que torni a una situació de robustesa», va indicar l’experta. A més a més, va posar en relleu que el que busca el SAAS amb aquest programa és el benestar de les persones per «endarrerir al màxim les situacions de fragilitat i els anys de dependència». «No es tracta de posar anys a la vida sinó vida als anys», va afegir.
Una vegada presentats els resultats, ara cal acabar d’identificar les persones amb fragilitat per tal de fer el retorn i informar-les dels passos a seguir juntament amb el metge de capçalera. Quant a aquella gent gran amb problemes cognitius, Heras va informar de les col·laboracions obertes amb l’institut Guttman de Barcelona i un grup d’investigadors de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, que han de permetre a les persones grans d’Andorra sotmetre’s a estudis on s’exploren amb amplitud diverses àrees de la memòria.

D’altra banda, fruit d’una col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, es va dissenyar una sèrie d’intervencions adreçades a persones amb fragilitat que començaran a partir de 6 d’octubre. Es tracta d’unes sessions que agrupen unes 15 persones i que s’allarguen durant 12 setmanes amb l’objectiu de treballar àmbits com l’exercici físic, l’alimentació o els aspectes psicoemocionals, entre molts d’altres, per tal de prevenir discapacitats. Les sessions tindran una durada de dues hores i mitja.
Finalment, i amb motiu de la celebració del Dia internacional de la gent gran d’aquest 1 d’octubre, Heras va anunciar que totes aquelles persones que vulguin conèixer de més a prop el servei d’Envelliment i Salut es podran adreçar a la plaça de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell entre les 10.00 hores i les 12.00 hores.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu