Avançar en la prevenció de la LGTBIfòbia, fomentar l’educació en diversitat i disposar d’una legislació que garanteixi els drets de les persones. Aquests són els principals punts sobre els quals el col·lectiu LGTBIQ+ creu que Andorra ha de treballar de cara al futur. Així ho va transmetre ahir a la ciutadania l’associació Diversand, en un acte que es va desenvolupar a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany previ a la celebració del Dia de l’Orgull, que se celebra mundialment avui.
La presidenta de l’entitat, Rocío Soler, va manifestar que aquest és el tercer any que se celebra aquest acte de reivindicació, en el qual «fem una petita concentració i un acte de visibilització del col·lectiu perquè encara hem de recordar que hi ha drets per aconseguir». Des de Diversand es creu que Andorra és un país idoni per al reconeixement de tots els drets del col·lectiu LGTBIQ+ tenint en compte la seva petitesa i seguretat. «Penso que a llarg termini seria possible perquè estem parlant de drets humans, i això no és incompatible amb res», va indicar.
La responsable de Diversand va detallar la dificultat existent al Principat per a les persones trans a l’hora de «fer el trànsit». «Hi ha qui ens ha manifestat que aquí no ho faran i que abans marxarien», va assegurar. Soler atribueix aquesta situació a «un problema social» i a la por d’aquestes persones, que «moltes vegades és irracional», però que representa un escull a l’hora de fer el pas «en un país on tothom es coneix».
Al llarg de l’acte, Lóan Poulet, membre del col·lectiu Diversand, va aporfitar per llegir un manifest on, precisament, va posar l’accent sobre l’educació i la formació en diversitat tant pel que fa a la classe política, com la ciutadania i els mitjans de comunicació. Va aprofitar per demanar al conjunt de la població que entengui els conceptes LGTBIQ+, així com totes les etiquetes que envolten el col·lectiu.
Així mateix, va posar en relleu les «mofes, insults i comentaris propis de la ideologia nazi» que encara s’han de suportar. Un bon exemple és, segons va explicar, els comentaris de part de la ciutadania en els mitjans de comunicació arran de la presentació aquesta setmana del pas de vianants pintat amb els colors LGTBIQ+ a Andorra la Vella. «Quina societat volem? La de l’odi i la ignorància o la del respecte, la llibertat i l’amor?», es va preguntar. Amb tot, es va mostrar esperançat que «tant de bo arribi el dia que deixem de donar explicacions i que puguem trencar l’armari d’una vegada per totes».
En l’esdeveniment també hi van prendre part autoritats com la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarès, o el president del Grup Parlamentari socialdemòcrata i el conseller general, Pere López i Carles Sánchez.
Pedagogia per a tots
Aquest matí, Diversand oferirà una formació sobre identitat de gènere a càrrecs públics i polítics , ja que «per a Diversand, el principal objectiu és fer pedagogia i educació, perquè sabem que hi ha un desconeixement dins la societat». En aquest sentit, l’entitat Contracorrent també creu que «és primordial que sensibilitzem a la població i eduquem als més petits en la diversitat i en la importància de no discriminar a les persones». És per aquest motiu, que han organitzat una manifestació per a aquest vespre que sortirà a les 20.00 hores des de la plaça de la Rotonda i encararà les avingues Meritxell i Carlemany fins a arribar a la plaça Coprínceps. Segons apunta l’entitat, «aquest acte vol, de manera cívica, pacífica i ordenada, fer visible públicament la problemàtica social esmentada i la solidaritat dels joves d’Andorra». Cal tenir en compte que, segons les mesures sanitàries decretades pel Ministeri de Salut, serà obligatori l’ús de la mascareta, mantenir la distància interpersonal, i fer ús del gel desinfectant que disposarà l’organització de l’esdeveniment.