Ahir al matí es va donar el tret de sortida a la segona Marató de donació de sang a Andorra la Vella amb l’encesa del comptador electrònic de la mà del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, el president de la Creu Roja d’Andorra, Josep Duró, i la consellera de Social del Comú d’Andorra la Vella, Ester Vilarrubla. Només una hora després ja s’havien comptabilitzat més de 50 donants. Una xifra que Duró va valorar molt positivament ja que l’objectiu per aquesta edició s’havia marcat en superar els 500 donants –l’any passat en van ser 460. «En només una hora ja hem assolit els 50 donants i, per tant, estem dins la mitjana per arribar a les 500 donacions, que és l’objectiu», va manifestar.
Per la seva banda, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, que també va fer una donació, va indicar que «l’objectiu sempre és superar-se», confiant en poder assolir l’objectiu de passar dels 500. Finalment, a pocs minuts d’arribar a les deu de la nit, més de 450 persones ja havien invertir una estona del seu temps amb l’objectiu d’ajudar aquells que ho necessitin.
La jornada va estar plena d’activitats que van emmarcar el gest dels donants en una festivitat ciutadana. Així, per exemple, des de primera hora del matí es va poder gaudir d’una exhibició de vehicles clàssics, d’un parc inflable pels més menuts acompanyat d’una xocolatada, desgustació de pizzes, un taller d’utilització del desfibril·lador automàtic i l’actuació de la colla castellera d’Andorra.
Moltes de les persones que es van apropar ahir a la plaça Lídia Armengol ja havien donat sang abans. És el cas, per exemple, del Jordi Planelles que l’any passat ja va participar en la primera marató. «Per mi és un brot de solidaritat que no costa gens», va expressar i va animar a tothom a participar. Tampoc era la primera vegada per la Lídia que afirmava que «ajudo de la mateixa manera que si jo ho necessités m’agradaria que m’ajudessin». I va voler afegir un missatge per tots aquells que no donen sang per por: «la gent a vegades no ve per por però ho hem de superar».
El mateix opinava la Meritxell Pujol que recomanava l’experiència i assegurava que «la punxada fa una mica de por però és només un moment i no fa res». Tenint en compte precisament que la majoria de donants eren habituals, el president de la Creu Roja va explicar que «és força difícil captar-ne de nous», però va remarcar que les noves vies de comunicació, en especial les xarxes socials, «han propiciat un cert augment de la participació».
Pel que fa a l’organització, coordinada conjuntament entre la Creu Roja d’Andorra i el Banc de Sang de Catalunya, es va comptar amb un total de 36 persones entre voluntaris i treballadors sanitaris.