Investigadors indaguen si un fàrmac de Grifols pot evitar el desenvolupament de la Covid-19 en contagiats
Semblava que la situació epidemiològica al país s’estabilitzava, però ahir el Ministeri de Salut va detectar un brot de Covid-19 a les colònies que durant aquests dies es desenvolupen a l’alberg de la Baronia, als Cortals d’Encamp. Fins al moment, el brot hauria afectat 14 infants i dos monitors, la majoria d’ells asimptomàtics o amb simptomatologia lleu, malgrat que s’estan duent a terme més proves diagnòstiques per descartar l’aparició de més casos.
Els positius s’han conegut gràcies al cribratge que es va fer durant el darrer dia del segon torn de les colònies. Des del moment de la detecció dels casos, s’han seguit les instruccions del Ministeri de Salut i s’ha informat ràpidament les famílies. El Comú d’Encamp, per la seva banda, va lamentar haver d’ajornar el tercer torn, que s’hauria d’haver iniciat ahir, com a mesura de prevenció. Durant els propers dies la corporació informarà de si es manté l’ajornament o suspèn el tercer torn, en funció de l’evolució de casos i de la disponibilitat de dates.
Així mateix, el Govern també va informar ahir que durant aquest cap de setmana 86 persones han rebut l’alta mèdica per coronavirus i la xifra total de recuperats puja a 14.296. Tot i això, també s’han detectat 69 casos que se sumen als acumulats, 14.747.
Actualment hi ha 323 casos actius, una xifra inferior a la de la darrera actualització (17 menys), tot i tenir en compte el brot de Covid-19 que s’ha produït a les colònies d’Encamp. Pel que fa a les hospitalitzacions, es mantenen quatre pacients a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i dos a l’UCI –ambdós amb ventilació mecànica–. El total de defuncions fins a la data és de 128. Pel que fa als vaccins contra la Covid-19, des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat 88.587 dosis –49.995 primeres dosis i 38.592 segones–.
Grifols contra la Covid
En un altre ordre de coses, ahir també es va fer públic que un assaig clínic de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses avalua la seguretat i eficàcia d’un medicament desenvolupat per la companyia farmacèutica Grifols. El fàrmac conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia i té com a base una immunoglobulina que ja ha estat prèviament utilitzada per a altres afeccions. Aquesta immunoglobulina de Grifols ja ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infeccioses en pacients immunodeficients.
S’espera que aquest medicament eviti, en les persones contagiades, l’aparició de símptomes, els ingressos hospitalaris, que sigui especialment útil com a complement de la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació i que pugui protegir persones grans i personal sanitari, així com pacients immunodeficients en els quals la vacunació no estigui recomanada. El fàrmac a més podria ajudar a contenir brots en llocs amb una taxa de vacunació sigui baixa.
Per a Oriol Mitjà, exassessor del Govern en la gestió sanitària, «aquest tractament amb immunoglobulines proporcionaria una combinació d’anticossos policlonales que, enfront dels monoclonals, presenten major diversitat i podrien millorar la capacitat de protecció davant del virus». I el director mèdic de Grifols, Antonio Páez, va afegir: «Si es confirma l’eficàcia, la nova teràpia es podria administrar a persones que haguessin donat positiu en test d’antígens en hospitals i xarxes sanitàries d’atenció primària».
Tercera vacuna
A escala internacional, cal destacar que el portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, el doctor Lorenzo Armenteros, va manifestar que resulta necessari que la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 s’administri «com més aviat millor».
Armenteros va comentar que «aquesta onada té unes característiques diferents a les anteriors per la població a la qual està afectant». «A mesura que va passant el temps estem detectant que els contagis s’estan estenent a persones d’altres edats i a persones vacunades», va assenyalar. Aquest metge de Lugo va advertir que la pujada de contagis «era previsible perquè aquestes vacunes no tenen el caràcter esterilitzant que permetria la possibilitat de no transmetre el virus, el que evita és la progressió de la malaltia», va matisar.