El Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM) va tancar ahir les seves portes per passar a ser una sala d’exposicions del Govern. D’aquesta manera –segons el conveni de cessió establert entre l’Administrador i el Comú d’Escaldes– a partir del 15 de setembre, el ministeri de Cultura serà l’encarregat de gestionar les instal·lacions, on s’hi faran unes obres d’adequació que es preveuen finalitzar al febrer del 2016.
Segons el Comú, s’ha cedit l’espai per poder desenvolupar-hi l’activitat museística, «amb la finalitat d’atraure visitants i promocionar la part alta d’Escaldes». Doncs setmanes enrere, quan va transcendir la clausura del CIAM, la Cònsol Major de la parròquia, Trini Marin, ja tenia present que el museu no havia acabat d’assolir la meta que s’esperava, i és que Escaldes disposa d’un «edifici espectacular, molt ben resolt i que constitueix un atractiu, però en canvi, al contingut li falta acció».
En un principi, segons les autoritats que han intervingut en la cessió del centre, al 2018 el CIAM deixaria de ser una sala d’exposicions del Govern per tornar a obrir les portes com a Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu, però el conseller de la minoria del comú d’Escaldes, Aleix Mañosas, té present que per a que el museu funcionés com cal s’haurien de replantejar molts aspectes, i és que el centre «no està ben senyalitzat, el contingut és escàs, doncs s’hi hauria d’aprofundir i caldria arreglar moltes coses que estan espatllades». A més, Mañosas creu que el CIAM no s’ha utilitzat amb la finalitat que es va proposar en un principi, doncs «es va dir que serviria per apropar el ciutadà i el turista a la Vall del Madriu i que així s’oferiria la vall a peu de carrer, fent que un cop s’hagués vist el museu, el visitant sortís amb la idea d’anar a conèixer la vall». I és que Andorra «és un dels pocs països que té una zona considerada Patrimoni de la Unesco i no ho estem aprofitant». D’aquesta manera, «no s’ha volgut tirar endavant el CIAM, potser no calia gastar-s’hi tants diners i fer un edifici tant espectacular que necessités un pressupost de manteniment tant alt, sinó que calia millorar el contingut i creure més en el projecte». I és que segons Mañosas, «s’ha trobat una excusa perfecta per emplaçar les obres del Govern i carregar-nos el CIAM».
Obres d’adequació / El ministeri invertirà uns 120.00 euros en la reconversió dels 450 metres quadrats del Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu i la principal intervenció consistirà a minimitzar la llum exterior de forma que a la sala n’hi arribi com menys millor. També caldrà instal·lar uns sistemes per mantenir les condicions de temperatura i humitat que requereixen les obres d’art. Però segons els mateixos tècnics del ministeri, no es podrà resoldre l’alçada de la sala, doncs és «justeta» i caldrà instal·lar un muntacàrregues per pujar-hi les obres.
La cessió del local és gratuïta, i les despeses de manteniment i neteja del recinte aniran a càrrec del Govern mentre l’ocupi. Igualment, els costos dels treballs per adequar l’espai a l’activitat projectada, així com qualsevol inversió en mobiliari que es consideri necessària també els assumirà el Govern.
Davallada del CIAM / El CIAM va tenir un cost de 2,6 milions, i segons el propi centre, des de la seva obertura (l’octubre del 2011) fins al passat mes d’agost, 52.701 usuaris han visitat el museu. D’aquesta manera, una mitja aproximada de 35 persones diàries haurien passat per les instal·lacions durant els quatre anys que el CIAM ha estat en peu. Tot i això, cal remarcar que el centre ha tingut els seus alts i baixos, doncs la instal·lació va viure el seu punt àlgid al 2012, quan va fregar els 14.000 visitants. L’any següent, la dada va baixar considerablement, fins arribar als 11.600, i al 2014, es va recuperar lleugerament. Però la davallada més forta ha estat durant aquest 2015, on el centre ha registrat uns 7.600 visitants.