Els serveis de bicicleta compartida que ofereix Cicland seran gratuïts per a tota la població fins a finals d’any, segons es va anunciar ahir després de la signatura del conveni entre el Govern i els comuns d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, amb l’objectiu d’impulsar aquest recurs. Per poder sol·licitar els abonaments, que ja estan vigents, és necessari gestionar-ho a través de l’aplicació de l’empresa concessionària. A més, els joves d’entre 16 i 20 anys obtindran una gratuïtat permanent del servei. En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va assegurar que «pensem que és un conveni que oferirà un servei de gran importància a causa de l’oferta universitària que tenim i el Centre de Formació Professional».
Per tant, hi haurà un total de 16 estacions repartides per les parròquies centrals i, en conseqüència, es perdran les parades situades a Canillo, Encamp, Ordino i la Massana, una reestructuració que ha estat necessària després que l’anàlisi d’eficiència de Cicland constatés que aquesta iniciativa de bicicleta compartida s’utilitzava majoritàriament a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, les tres corporacions que van signar el conveni. Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va remarcar que «aquest servei és molt positiu i s’emmarca dins de la política del comú de fomentar els hàbits saludables, l’estalvi d’energia, impulsar a caminar més, tenir voravies més àmplies i a gaudir de més espais per poder caminar i usar la bicicleta elèctrica».
Així doncs, les noves estacions es repartiran amb un total de tres a la capital, concretament als Serradells, el Lycée i a Prat Salit; dues s’ubicaran a Sant Julià, a la zona de la Universitat i al Centre de Formació Professional d’Aixovall; i dues més a Escaldes-Engordany, que seran de tipus virtual. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va valorar que «amb relació a reubicar les parades físiques, nosaltres no ho hem vist massa perquè pensem que ocupen massa espai, i hem demanat parades virtuals perquè entenem que són molt menys invasives». A diferència de les estacions físiques, les virtuals seran llocs concrets on els usuaris aparcaran les bicicletes i, a la nit, els tècnics canviaran les bateries perquè puguin ser utilitzades un altre cop l’endemà.
Amb tot, Cicland oferirà un nou model de bicicleta més còmoda, amb cistelles més grans, ergonòmica, lleugera i amb bateries extraïbles, que permeten la possibilitat d’aquestes parades virtuals. Aquest nou model començarà a distribuir-se a partir d’aquest setembre, i les estacions també es començaran a reubicar a partir del pròxim mes.
La capital i Escaldes lamenten la dificultat de crear carrils bici
Amb motiu de la signatura del conveni entre el Govern i els comuns de la vall central i Sant Julià per reestructurar el sistema de Cicland i fomentar l’estalvi d’energia, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va indicar que «nosaltres hem estudiat tots els carrers de la parròquia i és complex posar un carril bici, perquè tenim entrades i sortides d’aparcaments, la zona comercial o terrasses». Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va afegir que en algunes zones és complicat crear carrils bici per les dimensions de les mateixes calçades, «però a les obres sempre intentem trobar aquest espai». A més, va recordar que ja fa uns anys es va acordar amb el Govern de crear la zona 30 a tot el centre «per facilitar que les bicicletes tinguin el seu lloc i seguretat». Per ara, la voluntat dels comuns és continuar treballant en aquesta problemàtica per establir un equilibri.