La casuística de l’Acord d’associació amb la Unió Europea va ser un dels altres eixos vertebradors del segon Observatori del 2023 impulsat per Andorra Recerca + Innovació. En ell, un 29,6% creu que s’ha de negociar un acord com el que s’està fent actualment, mentre que un 29,7% postula per mantenir-se amb l’estatus que ja hi havia fins ara a Andorra. En ambdós casos, es percep un canvi notori respecte en l’evolució percentual comparativa amb el 2022. En aquest exercici, el 42,5% afirmava estar d’acord amb les negociacions actuals, donant-se ara una davallada fins el 30,8%. A l’altre costat de la balança se situa el fet de continuar amb l’estatus que hi ha en l’actualitat, incrementant-se d’un 25,3% a un 37%.
Així i tot, cal destacar que una de les qüestions plantejades per l’AR+I es referia al coneixement de la ciutadania respecte a aquest, afirmant un 28,5% dels enquestats no estar assabentats de les negociacions que s’estan donant avui dia o no comptar amb la suficient informació sobre la gestió duta a terme pel Govern.
Més demanda de la participació ciutadana
L’informe també ha donat espai a l’interès de la ciutadania per participar en la presa de decisions de les qüestions principals del país. Així doncs, un 60,8% creu que l’opinió ciutadana és molt important, mentre que un 13,9% denota tot el contrari. En una mateixa línia, un 69,3% sí que creu que hi ha un interès per part de la gent en participar en les decisions, encara que un 58,3% esmenta que les opinions no són tingudes en compte per part de les administracions. A més, un 47,6% afirma que no es disposa dels mecanismes suficients per fer sentir la seva veu i fer arribar les propostes en qüestió.