Search
Close this search box.
Meritxell Prat

Augmenten un 20% les visites al Servei de Permanències Mèdiques

La derivació d’Urgències garanteix menys temps d’espera i optimitzar els recursos

El Servei de Permanències Mèdiques (SPM) –l’alternativa al Servei d’Urgències els dissabtes, diumenges i festius– va començar una nova etapa fa un parell d’anys i escaig a la planta baixa de la Clínica Verge de Meritxell. Amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat assistencial dels metges de capçalera, es coordina mitjançant un protocol de derivació des del Servei d’Urgències de l’hospital, tot i que també s’hi pot accedir anant directament o trucant al 116. El protocol de derivació, però, ofereix la possibilitat, si l’usuari ho accepta, de ser atès al SPM disminuint el temps d’espera i adequant els recursos a la complexitat de la necessitat assistencial. De manera paral·lela, el metge del SPM pot sol·licitar determinades proves complementàries al Servei d’Urgències que es cursen per via preferent. 

 

Bon funcionament

Des del SPM asseguren que el servei és un mètode «excel·lent per atendre patologies menors»

Fonts de l’Administració informen que en aquests dos primers anys i mig de funcionament la mitjana de visites al dia al SPM ha estat de 16,5 «amb una clara concentració entre les 10.00 i les 12.00 hores i entre les 16.00 i les 17.00 hores». Si amb el sistema antic la mitjana de visites era de només sis, l’augment a les 16,5 actuals demostra que el nou model funciona i des del Govern afirmen que «el recurs està estabilitzat, és conegut pels usuaris i absorbeix adequadament la demanda assistencial» de les persones que acudeixen al Servei d’Urgències amb patologies de baixa complexitat, el que aporta «eficiència i racionalització en l’ús dels recursos sanitaris». 

Analitzant l’evolució del funcionament del servei en aquest període de temps s’aprecia, doncs, que el nombre de visites s’ha incrementat un 22% en general. Destaca especialment la xifra de les visites derivades des del Servei d’Urgències que suposa un 50% més que fa 17 mesos. Des de l’SPM també es remarca la valoració positiva que fan els pacients, atès que suposa «un excel·lent recurs per atendre usuaris que es presenten a urgències amb una patologia de baixa complexitat». 

Les mateixes fonts confirmen que el 92% dels usuaris són nacionals i només un 8% de fora del país. De l’anàlisi dels diagnòstics, el 80% de les visites es corresponen a malalties respiratòries, malalties digestives o de l’aparell locomotor i a malalties del sistema nerviós i òrgans dels sentits. De mitjana, un 63% dels usuaris acudeix al servei per voluntat pròpia, un 34% és derivat del Servei d’Urgències i només un 3% procedeix del centre regulador. 

 

També atenció infantil

Dels 3.091 pacients atesos, 746 eren menors. La majoria hi va anar per problemes respiratoris o gastrointestinals

Si bé és cert que els metges que presten aquest servei són de capçalera i no pediatres, analitzant les dades d’activitat es comprova que els menors de 18 anys també són atesos amb relativa freqüència però cal tenir en compte que molts infants del país tenen un metge de família privat. Des del gener de 2017 fins al 31 de maig passat (17 mesos) es van realitzar 3.091 vistes al SPM, de les quals 746 (un 24%) van ser infants i joves. D’aquests, el 35% tenien entre 6 i 10 anys, el 28% de 2 a 5 anys, el 18% entre 11 i 14 anys, el 15% entre 15 i 18 anys i la resta eren menors de 2 anys. La majoria va acudir per processos respiratoris o gastrointestinals, pel que des de Salut consideren que l’atenció que reben els menors al SPM és correcta (amb un metge de capçalera), ja que la solució més adequada i racional per a altres complicacions pediàtriques s’ofereix al Servei d’Urgències que compta amb recursos de més alt nivell. En el mateix període, dels 18.296 menors d’edat que van ser atesos per un metge d’urgències, 10.240 (el 56%) tenien menys de 14 anys i van requerir atenció pediàtrica específica, per motius generalment de traumatologia. 

En aquest sentit cal recordar que en els dies laborables l’alternativa al Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell és el pediatra, ja que la majoria de consultes són problemes de salut menors que no necessiten atenció urgent (febres o dubtes sobre medicaments infantils) i poden ser ateses en un termini de 24 o 48 hores pel seu metge habitual. Existeix un circuit anomenat de Derivació Inversa en el que el SPM i el Servei d’Urgències coincideixen en horari i en cas de problemes no greus i no relacionats amb traumatismes, «es convida als pares que consulten les urgències, a que el seu fill sigui visitat en l’SPM». La intenció, per tant, és no col·lapsar el Sistema d’Urgències i que aquest pugui complir amb els requisits dels casos més greus.  

 

Criteris

Els criteris establerts per a la derivació de pacients majors de 3 anys des del Servei d’Urgències al SPM són tenir un perfil patològic de baixa intensitat (nivell de triatge 4 o 5), no presentar símptomes de patologia traumàtica, no requerir proves complementàries complexes i tenir la conformitat explícita dels pares o tutors, en el cas de les derivacions dels menors d’edat. 
 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu