Solidaritat i ganes de passar una bona estona són les dues característiques que comparteixen la trentena de persones que van ser homenatjades ahir a la Massana amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat. Classes de ball per la gent gran, teràpies naturals, Reiki, tallers de sofrologia o participar en esdeveniments com la cavalcada de Reis o la Castanyada són algunes de les activitats que fan els voluntaris de la parròquia amb un objectiu comú: arrancar somriures.
El Ferran Mata, un jove de disset anys, és un dels massanencs que va rebre ahir reconeixement per la tasca que desenvolupa a la parròquia. Mata es va involucrar en el món del voluntariat per casualitat, quan el comú li va proposar a ell i a altres joves que col·laboressin en activitats de la parròquia. Arran d’aquella primera experiència es va animar a repetir i a poc a poc, sense gairebé ni adonar-se’n, assegura, «ja portes uns quants voluntariats a sobre». El Ferran explica que és una activitat que «s’ha de fer com a mínim una vegada a la vida perquè sempre t’aporta sensacions diferents, per molts voluntariats que hagis fet». L’agraïment de les persones a les quals ajuden i la seva expressió de felicitat són la millor recompensa pel Ferran. i pels seus companys.
Un pensament que també comparteix la Maria Antònia Gili, professora de ball voluntària per a la gent gran. La idea li van proposar des de la llar de jubilats amb l’objectiu d’animar a les persones de la tercera edat a moure’s. L’activitat però, no només ha ajudat a aquestes persones a mantenir-se actives, sinó que ha acabat sent una manera de divertir-se i sentir-se millor anímicament. «Saber que dediques una estona del teu temps lliure a fer somriure a altres persones és molt gratificant», assegura. Gili també recorda que moltes vegades el voluntariat s’associa a temes de salut però que també «és molt important que a nivell emocional la gent se senti bé». Al final, explica, «comparteixes una hora a la setmana d’alegria que ajuda els padrins a no sentir-se sols». El final del repartiment dels diplomes de reconeixement, el grup de ball que dirigeix la Maria Antònia va poder fer una demostració del que han après amb les classes. Una actuació plena de ritme i vitalitat que va ser fortament aplaudida per als assistents a l’acte.
Tant el Ferran com la Maria Antònia coincideixen en destacar que no només ho fan per ajudar als altres, sinó que també és una estona gratificant a nivell personal. «A vegades a mi mateixa em fa mandra perquè tinc molta feina i sempre ens falta temps. Però després m’animo i hi vaig perquè també és un moment per mi».
El cònsol major de la Massana, David Baró, va ser l’encarregat de reconèixer la tasca del voluntariat i va agrair que els ciutadans de la parròquia ofereixin el seu temps lliure a dur a terme aquestes activitats de forma desinteressada. Així mateix, va apuntar que «la xifra cada any va pujant i això demostra una actitud positiva i solidària que no s’apaga». Baró va exposar la importància de la implicació del jovent en aquestes tasques, així com la col·laboració de moltes entitats no només per la gent gran sinó també per persones amb malalties o dificultats de tot tipus. Es fan, per exemple, teràpies alternatives o maquillatge facial per gent que està duent a terme tractaments oncològics.
La tercera edició del certamen va coincidir un any més amb l’encesa de llums i l’inici del Mercat de Nadal. Un moment ideal per fer aquest reconeixement, va concloure el cònsol major, ja que «coincideix amb la il·lusió i la generositat que desperta el Nadal».