Search
Close this search box.
Maria Lozano

AQUA demana més pressupost davant l’increment d’avaluacions

L’any passat es van fer 22, enguany 25 i per al 2024 s’esperen 36

L’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) va demanar ahir un increment pressupostari de cara a l’any que ve. Durant el 2022 en van demanar 250.000, i per al 2024 demanaran 200.000 euros més. Aquest increment ve donat davant la càrrega de més de feina que té l’agència. De fet, el director de l’organisme, Iaac Galobardes, va exposar ahir davant la comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, que una part molt important de l’augment és definit per l’increment de les avaluacions externes per part d’experts europeus i al personal. Així doncs, Galobardes va informar que «l’any passat es van fer 22 avaluacions, i enguany ja se n’han fet 25, i se’n preveu que l’any que ve s’hagin de fer 36». De fet, va destacar que «entre l’any 2016 i el 2022 es van fer 65 avaluacions i que quan acabi l’any 2024 es calcula que la xifra sigui 16».
El director d’AQUA va explicar en la seva ponència la memòria de l’any passat. Va informar que es van fer 22 avaluacions, 15 de nous plans d’estudi, cinc per a modificacions i dues altres per a renovacions. D’aquests 15 nous plans, 10 van ser favorables l’any 2022, altres quatre ho han estat durant el 2023 i un va ser retirat.

Per altra banda, de les cinc modificacions, tres van rebre un veredicte favorable l’any passat i dues altres aquest any. Quant a les renovacions, l’única que hi ha hagut, ha sigut de la Universitat d’Andorra,  i ha estat favorable. Des de l’AQUA també va prendre l’any passat en l’anàlisi de creació de sis títols estatals i van assessorar en l’atorgament d’ajuts a l’ensenyament superior.
El president de l’agència també va recordar que s’ha impulsat un pla estratègic que ha de guiar les polítiques de l’AQUA i s’estableix els indicadors per avaluar el seu compliment. Aquest pla consisteix en la internacionalització, sobretot poder entrar a formar part de l’associació europea per a l’assegurament de la qualitat de l’educació superior (ENQA), a més d’establir un mapa de processos per garantir la qualitat interna, fer més eficients els processos i retenir el talent, ja que durant el 2022 i 2023 s’han trobat amb molta mobilitat de personal.

Galobardes a més, destaca la importància que s’emeti un informe favorable per a un pla d’estudis i la seva reavaluació. Ha argumentat que el termini és massa gran, pel fet que ara és de 10 anys. Així, «cal reduir i posar com a exemple països com Espanya o Portugal, que tenen una reducció sis anys després. Al final el que tenen és paper, tot sobre paper i al final no tenim resultats que ens diguin si la qualitat que es presenta sobre aquest paper és la mínima requerida», emfatitza. A més, va remarcar que per a l’agència és important que la instal·lació dels permisos per a les institucions d’ensenyament superior «tinguin un mínim de qualitat». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu