Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Apapma denuncia irregularitats en la construcció del centre de residus

L’entitat ecologista considera que hi ha indicis de prevaricació, corrupció i tràfic d’influències i falsedat documental

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) va presentar ahir una denúncia a la Batllia per les presumptes irregularitats que s’haurien dut a terme amb la construcció del centre de tractament de residus. Concretament, l’associació considera que hi podrien haver indicis de prevaricació, corrupció i tràfic d’influències i falsedat documental i insta a la justícia a investigar els fets.

L’acció legal empesa per Apapma s’argumenta principalment amb l’auditoria que va realitzar l’empresa KPMG el 2010 per encàrrec del Govern socialdemòcrata que va desvetllar que el forn incinerador va tenir un sobrecost de construcció de 23 milions d’euros, el que representava un 50% més del que s’havia pressupostat en un inici. També recorden que l’any 2002, per tal de gestionar el projecte, es va crear la societat Ctrasa que, malgrat tenir caràcter públic, només estava gestionada en un 15% per part del Govern i d’un 5% per part de FEDA, mentre que la resta pertanyia a privats. Un fet que va sorprendre a l’associació, especialment perquè asseguren que les empreses andorranes a les quals es van adjudicar algunes de les partides més costoses de la construcció eren sòcies de Ctrasa i van ser les que van generar més costos dels previstos.

L’entitat també posa de relleu que el Govern va recomprar les accions dels privats al mateix preu que van ser adquirides, malgrat que ja s’havia confirmat el sobrecost de 23 milions d’euros, la qual cosa havia  fet devaluar les accions.

Els resultats de l’auditoria / El 2011 l’Executiu va fer públics els resultats de l’auditoria que posaven de relleu que dels 23 milions d’euros, sis milions van ser abonats per l’anterior Govern, liderat pels liberals, a les empreses constructores després que aquestes presentessin una demanda a l’Executiu al març del 2007. Els més de 16 milions restants són els que presentarien irregularitats, i part d’ells, segons els socialdemòcrates van denunciar en aquell moment, haurien estat finançats amb diners públic de manera encoberta. Cal constatar que les empreses constructores tenien llavors accions de la societat.

El Govern de Bartumeu també va encarregar un segon anàlisi per conèixer si la totalitat dels 23 milions d’euros del sobrecost van ser facturats a Ctrasa o si s’havia produït un delicte de malversació de fons, tenint en compte que el sobrecost va ser provocat per les empreses constructores, que a l’hora eren accionistes.  

Un llarg procés per aconseguir l’auditoria del 2010

L’associació ecologista va sol·licitar l’informe elaborat per l’auditora el 2013 i des de llavors ha fet un gran recorregut per la justícia per aconseguir-lo. En un inici, l’Executiu demòcrata va accedir a facilitar-los el document, però finalment la resposta va ser negativa, basant-se en la llei de residus del 2004, segons la qual l’associació només pot accedir a informacions relacionades amb temes únicament mediambientals.
 
El cas va arribar fins el Tribunal Superior, on l’associació va reiterar la petició de revocació de la decisió del Tribunal de Batlles de negar-los l’entrega de l’auditoria econòmica realitzada per l’empresa KPMG assegurant que el mateix Executiu els va declarar part interessada en la construcció i explotació del forn incinerador de la Comella. La defensa del Govern, en canvi, considerava que el dret d’Apapma no és vitalici i que aquesta condició de part interessada s’havia acabat i que com que l’informe elaborat per l’empresa és econòmic i no medi ambiental, no tenien dret a analitzar-lo. Finalment, però, el Superior va donar la raó a Apapma i l’Executiu va ser obligat a entregar l’auditoria en qüestió. 
 
Un cop obtingut el document, l’entitat va analitzar el seu contingut amb un advocat i finalment han decidit portar el cas a la justícia. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu