Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra ofereix un estudi per avaluar la memòria

La investigació permetrà avançar en la recerca científica i trobar un fàrmac pels afectats

Amb motiu del Dia mundial de l’Alzheimer, que va tenir lloc el 21 de setembre, la Fundació Crèdit Andorrà va oferir ahir la conferència ‘Queixes de memòria: hem de preocupar-nos o no?’ impartida per la neuròloga i doctora en medicina i directora mèdica de la Fundació ACE, Institut Català de Neurociències Aplicades, Mercè Boada. En el marc d’aquest acte, la neuròloga va anunciar que el proper 31 d’octubre, se celebrarà a Andorra una jornada de portes dirigida a persones més grans de 50 anys i que tindrà l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de la detecció precoç, doncs «tothom qui així ho desitgi, podrà venir i tenir la possibilitat d’assistir a una sessió en la qual, de mà de la Fundació ACE, es duran a terme valoracions de la memòria, el llenguatge i altres funcions cognitives a través d’eines neuropsicològiques que s’utilitzen de manera habitual en el diagnòstic». 
 
Així doncs, sota el lema ‘Si ens mirem la tensió, el colesterol i el sucre… per què la memòria no?, els participants podran fer-se un estudi d’uns 45 minuts que servirà per «avançar en recerques científiques i ens ajudaran a tenir més dades i coneixements per tirar endavant el projecte de trobar un fàrmac per les persones amb un deteriorament cognitiu lleu de la memòria, un fet que s’ha demostrat que pot desembocar en alzheimer», segons va remarcar Boada.
 
Durant l’estudi es demanarà als voluntaris una prova de sang, dades demogràfiques com els anys o el sexe i també es preguntarà sobre l’escolarització, l’estat civil, l’activitat laboral o altres factors que ajudin a conèixer el context social i personal de l’estudiat. 
També es repartiran unes preguntes més detallades sobre la vida quotidiana per determinar si hi ha o no pèrdua de memòria. A més, Boada va comentar que per a Andorra, «hem elaborat un qüestionari específic, on es pregunta si el voluntari ha nascut al Principat, si els seus pares o avis són andorrans, o altres preguntes relacionades amb la vida a Andorra, ja que al ser un país petit, té unes peculiaritats genètiques concretes». Un cop finalitzat l’estudi, s’enviarà una carta als participants informant-los d’altres jornades i de si és necessari que es facin una revisió de la memòria més acurada o no en funció dels senyals de deteriorament cognitiu lleu trobats. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu