El Periòdic d'Andorra

Andorra es proposa per al 2030 disminuir les emissions un 37%

Segons el Govern, «si el món seguís la projecció prevista pel Principat, la contaminació global es reduiria un 18%»

Andorra vol assolir un compromís internacional amb el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, signat pel Principat al 2011. A més de tenir una participació rellevant a la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic (COP21), que se celebra entre el 30 de novembre i l’11 de desembre a Paris. Per a tal comesa, ahir es va presentar la nova Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, per reduir la dependència, desenvolupar la normativa i fomentar polítiques d’estalvi energètic. Però Andorra no pensa en petit, i és que si «el món seguís la projecció prevista pel Principat vers el canvi climàtic, es reduirien al 2030 un 18% de les emissions mundials», va afirmar el Cap de la nova oficina, Carles Miquel. 
 
A més, el Principat es proposa reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 37% pel mateix 2030. I en l’àmbit nacional, el ministeri vol portar a tràmit parlamentari la modificació de la Llei de FEDA, perquè es pugui introduir capital privat i que la parapública pugui impulsar més inversió de la que podria fer sola, a més de fer concessions de gestió indirecta als privats per a producció de centrals d’energies renovables al país, s’espera també que aquestes iniciatives s’hagin dut a terme cap a finals d’any. 
Tot i que Andorra actualment té poca contribució en les emissions mundials, tan sols un 0,00112%, des del ministeri s’intentaran fer nous projectes o ampliar-ne alguns ja existents per disminuir encara més les xifres, atacant sobretot dues fonts principals; les calefaccions de gasoil i la contaminació del trànsit, aspectes que ja s’estan tractant amb els plans Renova i Regenra. Des d’Andorra també «esperem veure els projectes de cogeneració de Soldeu i la societat CTRASA acabats en els darrers quatre anys», va comentar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. També s’està estudiant un altre projecte de cogeneració al Pas de la Casa sobre el qual s’emetran informes durant la tardor. I segons va afirmar el Govern, les primeres actuacions de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic s’han centrat en l’actualització del Reglament de contaminació atmosfèrica per facilitar la implantació d’aparells d’aerotèrmia i amb campanyes de conscienciació i informació. 
 
Aquesta voluntat de disminuir les emissions però, ha de venir subjectada pels països veïns, doncs com va afirmar Calvó; «a nivell energètic, som dependents dels que ens envolten, per tant, si volem portar a terme aquestes iniciatives, també hem de formar part del projecte amb ells». A més, «si des d’un país petit, com ho és  Andorra, donem exemple, els més grans ens hauran de seguir». 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu