Ordino
Secnoa demanarà al comú allargar la concessió
La societat estima un benefici de mig milió d’euros mentre aposta per fer d’Arcalís una estació «més familiar»
Secnoa demanarà al Comú d’Ordino allargar la concessió actual per poder continuar explotant l’estació d’Arcalís uns anys més –actualment en queden 45–. De fet, aquesta és una disposició que ja es contemplava en la llei del pressupost de l’any passat, quan el Govern va entendre que la crisi provocada per la covid-19 havia suposat unes pèrdues als camps de neu que trigarien temporades a recuperar. «No hem d’oblidar que la pandèmia ens va generar un balanç negatiu de pràcticament tres milions d’euros [a l’estació d’Ordino Arcalís] i això ha demorat els plans d’inversió que teníem i que tot just ara comencem a recuperar a poc a poc», va apuntar l’adjunt a la direcció general del grup Saetde, Julio Ventaja. Així, tal com ja han fet altres estacions, Secnoa es reunirà pròximament amb la corporació ordinenca per acordar un nou termini que permeti fer realitat el pla director previst abans de la crisi sanitària i que inclou diferents millores tant en pistes com en infraestructures i serveis.
A l’espera d’una resposta positiva, Ventaja va destacar que la relació entre el comú i Secnoa és «molt bona», especialment perquè «el comú ha vist com ha passat de tenir part del seu pressupost hipotecat amb pèrdues anuals de dos milions d’euros a poder destinar part d’aquests diners a aspectes que repercuteixin directament en els ciutadans». En aquest sentit, va avançar que enguany es preveu un benefici de mig milió d’euros, el que voldrà dir que «el Comú d’Ordino no només haurà deixat de perdre diners, sinó que els començarà a recuperar». Aquest resultat positiu es deu, segons l’adjunt a la direcció, a la gran atracció de l’estiu de l’any passat, el mirador rellotge solar de Creussans, a les ganes de sortir de la població en general després del confinament, a les bosses d’estalvi dels clients que no van poder fer viatges internacionals i van apostar pel turisme de proximitat i a una meteorologia excepcional.
Cal recordar que el grup Saetde va entrar a l’accionariat de Secnoa la temporada 2018-2019 i el pla director signat en aquell moment incloïa un compromís d’inversió de 10 milions d’euros entre els anys 2018 i 2022. La xifra fins a la data, però, ja supera els 12 milions, amb la materialització del telecabina de Tristaina (set milions), els actius relacionats amb l’oferta d’estiu (un milió), la millora de l’experiència del client i edificis a la cerca d’un turisme de qualitat (un milió), nous teleesquís (750.000 euros), la potenciació de la zona de debutants de Planells (500.000 euros) i la creació de neu artificial (500.000 euros). Tanmateix, en la pròxima dècada es plantegen inversions de 10 milions, que arrencaran la pròxima temporada amb la reforma de la zona de l’Hortell, porta d’arribada a l’estació.
Per tot plegat, Ventaja va fer valdre les sinergies del grup –que inclou l’entrada de Nevasa en comercialització i màrqueting i els serveis corporatius i d’explotació, entre altres, de Saetde–, donant accés a recursos als quals Secnoa en solitari no hi podia accedir i, per tant, suposaven una «gran despesa» pel comú.
Finalment, i malgrat que Arcalís és «una estació mítica del freeride», un dels objectius més immediats és aconseguir que també sigui reconeguda pel públic familiar. «Les obres que estem fent a la zona de Planells [jardí de neu i zona de debutants] ja van enfocades en aquesta direcció: volem agafar gent que vulgui aprendre a esquiar. Creiem que tenim molt de potencial per atraure famílies i infants», va apuntar el director de l’estació, Israel Ramonet, que també va recordar que Arcalís té, com a punt a favor, «la pista verda més llarga dels Pirineus».