PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El president de Grifols es retira per la necessitat de reduir el deute

Dolsa pregunta si convé l’arribada al país d’una empresa que s’ha devaluat un 55% en borsa

Per El Periòdic

Imatge del Prat de la Farga, on s’ha d’instal·lar el laboratori de Grifols.
Imatge del Prat de la Farga, on s’ha d’instal·lar el laboratori de Grifols. | EL PERIÒDIC

Després de més de dues dècades al capdavant de Grifols, Víctor Grifols serà substituït per l’americà Steven F. Mayer. És la primera vegada que la farmacèutica catalana té un president no català, però ho justifica per la imperiosa necessitat de reduir el deute de la companyia: «Estem desitjant presentar-li els nostres equips directius i treballadors i sumar esforços per impulsar el valor de l’empresa treballant sobre la base del nostre pla estratègic», van explicar els co-CEOs, Víctor i Raimon Grifols, que ara estaran per sota de Mayer.

La figura del nord-americà serà, doncs, purament financera i arriba quan Grifols travessa un dels seus pitjors moments en la història a causa dels elevats nivells de deute, que en la presentació de resultats del mes de juny es va confirmar que fregava els 9.000 milions, i que en l’últim any ha caigut més d’un 55% a la borsa. Així mateix, cal recordar que fa només un parell de setmanes van començar les obres a Ordino que adeqüen l’accés al terreny en el qual la companyia ha d’instal·lar un laboratori P3. En aquest sentit, també s’ha de tenir present que el principal impulsor de l’arribada de Grifols al Principat, l’exministre Joan Martínez Benazet, encara no ha respost la petició del conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, qui fa mesos li va proposar un cara a cara en la televisió pública per desmuntar els suposats beneficis de la instal·lació. «Continuo esperant una resposta perquè expliqui les raons d’aquest projecte sense sentit que amenaça la salut pública del país», va assenyalar Dolsa a finals del mes passat, afegint que «la voluntat és que Martínez Benazet expliqui els avantatges de les instal·lacions, les quals no existeixen; i jo em dedicaré a explicar la realitat». «Convé que Andorra tingui un Grifols devaluat amb una pèrdua del 55% en borsa i un gran endeutament?», va preguntar Dolsa, que va assenyalar que en el contracte entre el Govern i la farmacèutica hi ha una inversió de 25 milions d’euros en endeutament: «Vista la situació, serà el Govern qui avalarà aquesta societat? Per què ho hauria de fer si Grifols Andorra està previst que sempre tingui pèrdues?», va insistir.

A més, el nou conseller al Comú d’Ordino, Jean-Michel Armengol, va manifestar en el seu jurament de càrrec de dilluns que valorarà punts d’entesa amb X’Ordino per evitar que la posada en marxa del laboratori a la parròquia sigui una realitat.

Així les coses, Mayer, que ha dedicat la seva trajectòria a millorar la competitivitat de les empreses, té com a objectiu trobar la millor fórmula per aconseguir un capital que alleugereixi els nivells de deute actual sense vendre part dels actius. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT