Search
Close this search box.
Laia Bautista

Empoderar-se per combatre les addiccions i la drogodependència

Els Grups d’Ajuda Mútua van donar el tret de sortida el dia de la dona, amb vuit voluntàries

Les addicions poden donar-se en diferents graus i casuístiques. Per això, aprendre a demanar ajuda quan es necessita –indiferentment si es pateix una addició o es viu en tercera persona– és un primer pas per començar a combatre-les. El «suport social» i els «vincles afectius» són, segons l’associació de Projecte Vida, «dos pilars del benestar diari que mitiguen el malestar psicològic». L’entitat sense ànim de lucre fundat a inicis d’any, s’encarrega de lluitar contra la drogodependència i, el passat 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, van dur a terme el primer Grup d’Ajuda Mútua (GAM) per a familiars de persones addictes.

«Són espais destinats a l’escolta i a la comprensió, on diverses persones que comparteixen un mateix problema, dificultat o preocupació, es reuneixen per intentar superar o millorar la situació que estan vivint», va explicar la presidenta de l’associació, Eva Tenorio. La trobada que en un principi havia d’estar formada per una desena de persones que tenen familiars amb addicions, va acabar reunint un total de vuit. «Va ser una coincidència molt emotiva ser vuit dones el Dia de la Dona», va assenyalar la presidenta, qui va afegir que el primer GAM, moderat per ella mateixa, «va ser molt productiu», fins al punt en què la sessió es va allargar més de l’habitual. «Vam començar a les 19.30 hores i com que les persones estaven molt a gust, vaig allargar la reunió fins a gairebé les 22.30 hores», va detallar.

Les vuit primeres dones que van participar en la iniciativa de Projecte Vida van tenir «molta empatia entre elles» va assegurar Tenorio, perquè «tot i que les històries personals eren diferents, les vivències i el patiment, eren molt similars». A més, va declarar que les dones que van assistir tenien un fill o una parella que pateix algun tipus d’addició.

«Aquests grups van molt bé, perquè t’empoderen i surts molt animada, encara que les històries personals siguin molt dures», va puntualitzar Tenorio, uns beneficis que va indicar que provenien de «l’associació d’experiències» i de poder «traslladar les inquietuds» en un espai «segur» i «confidencial». Com ja va anunciar prèviament Projecte Vida, totes les persones que vulguin participar als GAM han de signar un acord de confidencialitat per evitar la difusió a terceres persones de qualsevol classe d’informació relativa a les persones i/o els seus familiars participants en la sessió. «Totes van signar-ho sense posar cap problema», va assegurar la presidenta.

Finalment, Tenorio va posar en relleu que la valoració general del primer GAM va ser «molt bona», ja que des de la seva perspectiva, «les participants es van sentir còmodes en tot moment», un fet que considera que va ser gràcies a l’espai privat i a l’acord de confidencialitat. 

De cara a les properes sessions de familiars amb persones addictes, l’associació preveu que hi hagi un màxim de dues voluntàries per moderar el grup, es mantindrà la data de les trobades els dimarts a les 19.30 hores i s’intentarà no allargar les reunions més de dues hores. La segona sessió estarà formada per 11 dones més la presidenta.

Grups amb addictes

En un altre ordre de les coses, Projecte Vida preveu iniciar els Grups d’Ajuda Mútua per a persones addictes cap a l’abril. Fins a la data hi ha inscrites un total de 32 persones, de les quals 21 estan confirmades i 11 estan a l’espera, perquè tenen dubtes. «Hi ha més homes que dones», va manifestar la presidenta de l’associació, ja que d’entre les confirmades només n’hi ha set, mentre que els que encara estan a l’espera són tots homes.

Suport d’altres entitats

Pel que fa al suport d’altres associacions i entitats del país, Tenorio va assegurar que des de la creació de Projecte Vida ja ha mantingut converses amb la presidenta Mònica Lage de l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra (AMMA), amb Rosa Lluís de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra (AFMMA) i amb la Vanessa Mendoza de Stop Violències, els quals «ens han donat molt suport en la nostra lluita», va esmentar Tenorio. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu