PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Afers Socials registra una seixantena d’ucraïnesos

El ministeri gestiona un correu electrònic per centralitzar l’ajuda

Per Laia Bautista

Els voluntaris abans d’emprendre el viatge cap a la frontera polonesa-ucraïnesa.
Els voluntaris abans d’emprendre el viatge cap a la frontera polonesa-ucraïnesa. | Bombers d’Andorra

El Ministeri d’Afers Socials establirà un mecanisme de registre per l’acollida temporal de les 62 persones que el Govern estima que han arribat al Principat per refugiar-se de la invasió a Ucraïna. Així ho va comunicar ahir la ministra del departament, Judith Pallarés, durant la roda de premsa del Consell de Ministres. La ministra va indicar que les persones que arribin al país han de facilitar les seves dades personals, la data d’arribada i –si escau– alguna persona de contacte a Andorra a través del correu electrònic [email protected], perquè des de l’Executiu puguin coordinar les ajudes i regularitzar la seva situació segons la casuística de cada cas.

«L’objectiu és regularitzar la documentació dels refugiats dins del país», va assenyalar la ministra. Per aquest motiu, va explicar que a través del seu ministeri i en coordinació amb el Ministeri de Justícia i Interior, s’encarregaran de «regularitzar la situació d’acollida» valorant la situació de cada persona per determinar quina és la millor manera d’ajudar-la. A més, des d’Afers Socials serà des d’on «es tractarà l’accés a l’allotjament, l’educació i les prestacions socials i sanitàries el temps que sigui necessari». Tanmateix, els ciutadans que vulguin ajudar en l’allotjament o enviar ajuda humanitària, el ministeri ha habilitat el correu electrònic [email protected], per «centralitzar i coordinar les ajudes amb les altres entitats del país, el consolat ucraïnès i l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra».

D’altra banda, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar la creació d’un fons solidari des de Govern per «recepcionar les donacions i destinar-les als elements que més necessita la gent».

Pallarés va posar en relleu la importància de l’educació per als infants refugiats, fet pel qual va anunciar que «es donarà cobertura educativa a tots els menors que ho necessitin perquè puguin continuar el seu procés d’educació». Al seu torn, Jover va assegurar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «ja s’ha posat en contacte amb el SAAS per donar cobertura a aquesta gent, perquè tothom que ho necessiti gaudeixi d’un acompanyament sanitari sense cap cost».

Donacions per City Xerpa
La Creu Roja Andorrana i CityXerpa han arribat a un acord pel qual l’aplicació per a comandes a domicili ha habilitat un apartat en què es poden fer donacions a l’entitat social per facilitar l’ajuda humanitària a la població ucraïnesa que està patint les conseqüències del conflicte armat.

Des del 7 de març, l’empresa andorrana ha activat una categoria especial a l’aplicació en la qual els usuaris poden fer una donació des d’un mínim de cinc euros i sense límit màxim d’import. La campanya #TapForPeace vol esdevenir, metafòricament, un micròfon que doni veu a les comunitats afectades per aquesta injustícia i organitzar formes directes d’enviar suport a Ucraïna des d’Andorra. El recapte final es destinarà íntegrament al Comitè Internacional de la Creu Roja, l’organisme de l’entitat mundial encarregat d’intervenir en zones de guerra, segons van informar des de l’ANA.

Fons per a Ucraïna
En una línia similar, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis va donar a conèixer en un comunicat el seu suport envers la declaració feta per Eurochambres, que condemna l’agressió militar de Rússia contra Ucraïna i fa una crida a les empreses andorranes per ajudar els damnificats a través d’una campanya organitzada per la Cambra de Comerç Polonesa-Ucraïnesa amb la finalitat de rebre fons per ajudar Ucraïna. Els diners que es recullin s’utilitzaran per a propòsits humanitaris i per poder assistir a aquelles persones afectades per aquest conflicte.

Tanmateix, van detallar que algunes de les activitats que s’inclouran amb aquesta campanya serà el transport de refugiats des d’Ucraïna fins a la frontera polonesa, el proveïment de medicaments, menjar, roba, productes d’higiene i també ajuda psicològica per els refugiats. Les ajudes serviran tant per ajudar a les persones que actualment estan a Ucraïna, com per facilitar la nova vida dels refugiats a Polònia amb una visió més a llarg termini: ajudes per a l’emprenedoria, l’educació o el desenvolupament professional. 

El segon comboi humanitari ja ha creuat França

Pel que fa al comboi d’ajuda humanitària, que va sortir d’Andorra ahir a la matinada direcció a la frontera polonesa-ucraïnesa format per sis vehicles i 18 voluntaris de la Creu Roja Andorrana i dels Bombers –a més de la gerent del Club Energy i impulsora de les donacions, Irina Palyushok– ja ha creuat tota França. Segons va informar Palyushok cap a les 14.00 hores, ja havien passat de llarg la ciutat francesa de Lió, així que preveuen que durant la tarda d’avui arribin a la ciutat polonesa de Przemysl, situada a pocs quilòmetres de la frontera ucraïnesa.

D’altra banda, en una de les parades dels voluntaris al poble de Besançon, el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, va explicar que el ritme de velocitat està sent «molt més lent» de l’habitual, a causa dels tipus de vehicles amb els quals s’estan desplaçant cap a Polònia. Tot i això, va fer saber que tots els voluntaris estan «molt il·lusionats» d’estar cada cop més a prop de complir la seva missió humanitària.

En un altre sentit, la Creu Roja alerta als ciutadans que hi ha un grup de persones que s’estan presentant a diferents domicilis fent-se passar com a voluntaris de l’entitat i demanen recaptar diners i aliments pels refugiats ucraïnesos. Des de la Creu Roja van recordar que «mai s’han presentat a cap domicili a demanar diners o productes per a la causa».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT