PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tots els països del món en 17 anys

Edu Micas García és el primer andorrà a haver visitat els 195 Estats dels cinc continents

Per Laia Bautista

L’aventurer i esportista andorrà Edu Micas García al Txad.
L’aventurer i esportista andorrà Edu Micas García al Txad. | E.M.

Descobrir món sempre ha estat una de les fites més importants de la vida del funcionari andorrà Edu Micas García, més conegut amb el sobrenom de l’home dels set passaports. Quan va acabar la seva carrera d’Economies a Perpinyà a l’edat dels 25 anys, Micas es va marcar l’objectiu de visitar tots els països d’arreu del món i enguany, després de 17 anys de moure’s entre els cinc continents, ho ha aconseguit. «M’agradaria que hi hagués cinc països sobirans més per poder arribar als 200», reconeix. 

Com així va fer saber en el seu blog de viatges, Sudan del Sud ha estat l’últim país dels 195 que ha visitat. D’aquest detalla que només 194 són sobirans mentre que un és el país observador de Kosovo no reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). «Ara que he aconseguit ser el primer andorrà en fer tots els països m’agradaria tornar a visitar els més petits, però en bicicleta», anuncia, tot afegint que «també m’agradaria anar als llocs que no he pogut veure perquè abans estaven prohibits». Cal destacar que Micas va seguir viatjant durant la pandèmia. Després del mes i mig de confinament va agafar el darrer vol cap a Israel, el que li va permetre visitar al llarg d’aquests dos anys de pandèmia els països que li faltaven per aconseguir fer el ple. «El que més em preocupava era donar positiu i quedar-me confinat al país en el qual estava i, per sort, no vaig contraure el virus», declara.

El motiu pel qual Micas ha aconseguit viatjar per tot el món és la flexibilitat de la seva feina. «Aproximadament cada mes i mig faig un viatge», puntualitza, detallant que una part dels estalvis sempre els ha destinat a viatjar. 

Per aconseguir la fita, l’home dels set passaports ha viatjat constantment fent «un mínim de sis viatges a l’any», assegura i per poder gestionar totes aquestes visites a l’exterior, Micas sol fer viatges a baix cost, és a dir, «compro el bitllet d’avió i, una vegada arribo al país m’espavilo, tot i que moltes vegades contacto abans amb persones que resideixen al lloc que vull visitar».
L’andorrà complementa l’aventura amb l’esport i és que, quan viatja, un dels mitjans de transport que també fa servir és la bicicleta. «Alguns dels països més petits que he visitat els he fet en bicicleta. M’agrada fer-la servir perquè vaig més tranquil, sento que tinc més llibertat i conec a més gent que si anés amb el cotxe», explica. Una altra eina que Micas fa servir a l’hora de viatjar són els idiomes. «L’anglès i el castellà són els que més s’utilitzen a escala internacional i si parlés francès pots visitar l’Àfrica tranquil·lament», indica, esmentant que ell parla el català, el castellà, el francès, l’anglès i una mica l’italià. 

Països en conflicte

Després d’haver viatjat als 195 països d’arreu del món, l’home dels set passaports explica que els que es troben en conflicte tenen molts problemes burocràtics que repercuteixen amb la connexió a l’exterior. En el cas del darrer país que va visitar, Sudan del Sud, destaca la inseguretat i la tensió que va experimentar de primera mà, tot i que l’experiència de conèixer els costums de la tribu dels Mundari va ser «soprenent». 

Nova Zelanda, Austràlia, el Vietnam i les illes del Carib i del Pacífic són els llocs que més li ha agradat visitar. «El pròxim viatge que tinc previst fer serà a l’illa d’Aruba i a l’illa de Curaçao que són dues excolònies holandeses», avisa.

El passaport andorrà

El sobrenom de l’home dels set passaports li va posar un company arran de que cada any i mig o dos s’ha de renovar el passaport, un pseudònim que per a ell «és divertit i reflecteix qui soc», a més que «a cada pàgina del meu passaport tinc un record». 

Una altra situació que el relaciona amb el passaport són les peripecies que ha viscut en diversos països que ha viatjat per culpa del desconeixement de l’existència d’Andorra. «El primer que et trobes és que les persones que tenen un passaport europeu van en una fila i els altres en una altra. Després miren si el passaport està registrat o és fals i finalment et porten a una sala i et fan moltes preguntes», explica Micas. «Alguna vegada m’han arribat a dir si era un espia o si Andorrra era Angola», recorda de manera anecdòtica i puntualitza que al final sempre ha d’ensenyar amb Google Maps on és el Principat. Aquesta situació que ha experimentat diverses vegades per viatjar a l’estranger, però, mai l’ha fet sentir ofès, al contràri, «la gent és molt simpàtica i té molta curiositat per saber què és Andorra». D’altra banda, considera que el passaport andorrà «per Europa és molt funcional».

Tips per viatjar

Finalment, l’home dels set passaports desvetlla alguns dels tips que utilitza a l’hora de viatjar. Una càmera per fer fotografies, una motxilla amb quatre mudes, un llibre per llegir, el telèfon mòbil, diners, un paraigües i una tovallola són els elements que considera essencials per posar dins de la maleta, la qual ha de ser «petita», és a dir, «equipatje de mà que pugui anar sempre amb tu», ja sigui en la cabina d’un tren o d’un avió, perquè segons la seva experiència «una maleta gran és innecessària, perquè et fa perdre temps per embarcar i desembarcar, a més de que pots perdre l’equiaptge». Però l’essencial per a viatjar és «sortir de la zona de confort i provar coses noves», perquè per a Micas «viatjar és una manera de viure i de veure món des d’una altra perspectiva».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT