PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La restauració considera que «ja és innecessari» el passaport covid

El sector assegura que no s’ha recuperat la normalitat de facturació

Per Laia Bautista

Una de les encarregades de la Pizzeria Angelo d’Escaldes-Engordany comprova un certificat Covid digital.
Una de les encarregades de la Pizzeria Angelo d’Escaldes-Engordany comprova un certificat Covid digital. | L.L.

El sector de la restauració va ser un dels més afectats des de l’inici de la pandèmia, però d’ençà que les mesures sanitàries van començar a ser més flexibles el sector va recuperar el ritme habitual, segons van comunicar els establiments amb els quals va poder contactar EL PERIÒDIC. Tot i això, van manifestar que el passaport covid «comença a ser innecessari» perquè gran part de la societat andorrana i del turisme estranger ja tenen la pauta completa de la vacunació.

El director d’operacions del grup Kanalla, Nuno García, va indicar que l’ús del passaport covid «comença a ser innecessari avui dia», un punt de vista que també va recolzar un dels gerents del Juventus, Francisco Cabrera, i l’encarregat de la Pizzeria Angelo d’Escaldes-Engordany, Ivan Alejo. Aquest darrer, però, va insistir en el fet que «el passaport covid és discriminatori», ja que considera que és un element que segrega els clients. 

A banda d’això, el sector de la restauració va puntualitzar que encara no s’ha recuperat la normalitat de facturació en la seva totalitat. «Els diners perduts ja no es poden recuperar, així que ara ens tocarà facturar el doble per intentar pal·liar-ho», va manifestar Alejo. Al seu torn, Cabrera va fer saber que les despeses van ser similars tant en els establiments petits com en els grans. En el seu cas, per fer front a aquesta situació, van incloure el servei a domicili, una eina que –juntament amb les ajudes de l’Executiu– els va donar un cop de mà a pal·liar una part de les despeses i a pagar el personal.

En una línia similar, l’encarregat de la Pizzeria Angelo va voler emfatitzar que el Govern podria haver evitat el tancament d’alguns petits locals del país si «s’hagués dut a terme un estudi més detallat per destinar més ajudes econòmiques als petits negocis».
D’altra banda, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va explicar que encara és massa d’hora per poder dictaminar amb precisió la situació actual de la restauració al Principat, tot i que va indicar que «a poc a poc anirem recuperant la normalitat, però encara falta bastant per aconseguir-la». A més, va aprofitar per recordar que el problema per trobar personal qualificat encara és una realitat al país, assenyalant que no és una qüestió exclusiva del sector de la restauració. Finalment, va informar que ara mateix el sector ja s’està començant a preparar de cara a la temporada d’estiu, per a la qual enguany comptarà per primera vegada amb una quota de temporers.

Increment dels productes
En un altre ordre de les coses, el sector de la restauració va assegurar que, de moment, no tenen la intenció d’augmentar els preus dels productes tot i l’increment ja anunciat de l’electricitat (arran del conflicte armat a l’Eruopa de l’est). A més, el director de la Unió Hotelera va indicar que, tot i que no té constància que tinguin temporers ucraïnesos, en el cas que n’hi hagi «els ajudarem sense cap mena de dubte, com ja va passar amb els temporers quan va arribar la covid al país».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT