Després de diverses crítiques contra el «cansament» que van manifestar treballadors del sector sanitari en diferents mitjans de comunicació, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA), Isabel Vallejo, va manifestar ahir que molts professionals es plantegen canviar de sector per la pressió de la covid. Un dels motius d’aquesta decisió parteix d’un dels efectes que pateixen molts d’ells: les seqüeles psicològiques. A més, va alertar als ciutadans de les opinions sense coneixement que circulen per les xarxes socials i que desconeixen la casuística i les condicions de la feina que exerceixen els sanitàris.
«Es pensen que per haver estudiat una professió som superherois i hem d’aguantar qualsevol cosa, i això no és així», va manifestar la presidenta del COIA, que va recalcar que la pandèmia ha sigut una experiència nova per a tothom. En aquest sentit, va indicar que el més a prop que han viscut va ser l’amenaça de l’ebola i la grip aviar, però va recalcar que mai s’havien enfrontat a una situació de tanta magnitud. «Evidentment, si no ens agradés el que fem, no hauríem aguantat, i, lamentablement, no descartem algun canvi d’orientació professional», va anunciar, mentre que altres es plantegen deixar de treballar en alguna àrea específica. La presidenta del COIA va explicar que moltes vegades estan tan centrats a cuidar els pacients que ells mateixos obliden cuidar-se.
Tanmateix, Vallejo va fer saber que les repercussions per la covid, com famílies en ERTO o sense feina, no eren «culpa seva», però, tot i això, «els feien sentir pitjor». A banda de tot això, molts professionals de la salut van haver de gestionar les seves emocions i rendir a la feina mentre tenien familiars malalts o que perdien la vida. «A fora del nostre entorn laboral, som persones i tenim família. No tot és la feina», va manifestar, alertant que molts treballadors poden tenir seqüeles que s’hauran de començar a tractar. A més, va traslladar que el sector sanitari ha hagut de suportar males paraules, encaraments i fins i tot amenaces, unes situacions que segons Vallejo «han repercutit en el caràcter i en la desmotivació per la feina».
Així mateix, també va posar en relleu que la pandèmia els ha fet créixer en l’àmbit personal i professional, a més d’aprendre a treballar en equip, un aspecte que «abans costava molt».
Atenció sanitària
D’altra banda, la vocal del COIA, Gemma Ballester, que treballa en l’atenció sanitària, va sostenir les declaracions de Vallejo esmentant que «ser sanitaris no significa que no puguem tenir temps per descansar. Molts no han fet vacances des de l’inici de la pandèmia, a més que han hagut de treballar moltes més hores de les habituals», recordant que «som persones i tenim dret a descansar». En aquesta línia, va insistir en les seqüeles psicològiques i les causades per la covid en primera persona, dues situacions que fa temps que estan vivint molts professionals de la salut.
Finalment, Ballester va traslladar que moltes vegades s’han trobat amb consultes per part de pacients que no han pogut resoldre per motius burocràtics o perquè no correspon al seu departament, i que aquests «s’ho prenen com si no volguéssim solucionar les seves inquietuds, quan sempre intentem fer tot el que podem».