PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Salut avisa d’un futur rebrot per la variant delta, que ja és al país

Andorra disposarà la setmana que ve del codi QR al certificat verd per poder viatjar a la UE

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge que oferia ahir la sala de premsa de l’edifici administratiu del Govern, des d’on van comparèixer Benazet i Jover.
Imatge que oferia ahir la sala de premsa de l’edifici administratiu del Govern, des d’on van comparèixer Benazet i Jover. | SFGA / C. Esteve

«És obvi que la variant delta provocarà un augment de casos [...] i tindrem un rebrot. Estem preocupats, però amb la sensació que quan aquest moment arribi tindrem un nombre important de persones protegides, gràcies a les vacunes». Així ho va reconèixer ahir, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va explicar que, de fet, la soca de l’Índia, i que actualment es considera la més perillosa per la seva ràpida propagació, ja ha arribat al país. Segons va detallar el ministre, a Andorra s’han detectat quatre casos, de persones no vacunades i que es van infectar en un dels països veïns, van arribar diagnosticades d’allà i van complir amb l’aïllament fins a la seva recuperació. Ara bé, Benazet va avançar que aquesta serà la variant dominant a Europa en les pròximes setmanes, tot i que «nosaltres ens trobem en una bona situació per fer-li front». En aquest sentit, va recordar que si bé en un inici el temps d’espera entre la primera i la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca era de 12 setmanes, actualment n’és de vuit, precisament, per accelerar la protecció davant aquesta variació de la Covid.

Per tot plegat, va fer un parell de recomanacions a la ciutadania: d’una banda, va suggerir que fins que no hagin passat 15 dies des de la segona dosi de qualsevol de les vacunes «siguem molt prudents i complim estrictament les mesures» i, de l’altra, per a totes aquelles persones que encara no s’han decidit a vacunar-se, «ho facin amb tota seguretat», ja que fa setmanes que es demostra que tots els casos nous de contagis són en persones que no han rebut cap dosi del vaccí. 

Així, fins a la data, s’han administrat 68.501 vacunes, 41.791 corresponents a la primera dosi i al 63% de la població vacunable, i 26.710 a la segona i al 40,5% de la població vacunable. A més, aquest dilluns van arribar 8.000 dosis de Pfizer per a la segona tongada dels ja vacunats de la franja de 16 a 35 anys, i en les pròximes setmanes n’arribaren més d’AstraZeneca procedents de Portugal i de Moderna de França. Quant a la resta de l’actualització sanitària, Benazet va informar que en les darreres 24 hores s’han detectat 11 casos nous, 64 actius i 13.911 totals des de l’inici de la pandèmia. 

Amb aquestes «bones xifres» i, sense oblidar que «el virus encara no ha desaparegut», el Consell de Ministres va decidir ampliar l’horari d’obertura de bars i restaurants fins a les 01.00 hores, l’aforament a les classes dirigides dels gimnasos i centres esportius passa a ser de 10 persones, igual que a les cases pairals i casals, els esdeveniments culturals s’amplien al 70% i les celebracions multitudinàries passen d’un màxim de 40 a 50 persones a l’interior, i de 100 a 120 a l’exterior. En aquest cas, però, si s’elabora un protocol aprovat pel Ministeri de Salut i és realitzar un cribratge a tots els assistents, l’aforament pot ser il·limitat. 

 

Passaport verd

En un altre ordre de coses, i en relació amb el passaport verd per a poder viatjar arreu de la Unió Europea (UE), Benazet va anunciar que la setmana que ve ja començarà a funcionar el codi QR del certificat digital andorrà. Així mateix, avui entra en vigor el reglament que defineix el model europeu i demà la Comissió Europea celebrarà una reunió al respecte amb Andorra, Mònaco i San Marino. Amb tot, el certificat que es dona a la plaça de braus en què s’indica la farmacèutica i el lot de la vacuna administrada també és vàlid, tot i que la UE en reclama un d’electrònic.

Pel que fa a les prestacions econòmiques, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar que es manté l’ajuda fins a un 75% del lloguer i a les quotes hipotecàries dels locals d’oci nocturn amb un màxim de 2.000 euros al mes, mentre que a les agències de viatges es rebaixa al 50% amb un topall de 1.000 euros al mes. Amb aquesta mesura, la voluntat de l’Executiu és «continuar donant suport als negocis que reben un impacte evident de la crisi sanitària».

Finalment, el Govern va aprovar l’allargament, a causa del coronavirus, del termini de pagament de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, que acabava ahir Així, enguany s’ha decidit allargar el termini de pagament voluntari fins el 6 d’octubre. Aquesta taxa suposa al voltant dels 7,1 milions d’euros anuals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT