PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’escola d’Andorra la Vella fa un cribratge pels 26 casos del centre

El Principat torna a vacunar amb AstraZeneca però només li resten dosis per a dues jornades

Per Lídia López

Helena Mas i Rosa Vidal, en un instant de la seva compareixença.
Helena Mas i Rosa Vidal, en un instant de la seva compareixença. | SFGA / JAVILADOT

El Ministeri de Salut està duent a terme un cribratge a l’escola andorrana de primera ensenyança d’Andorra la Vella per conèixer l’abast del brot que afecta el centre. Tal com va informar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ja hi havia 26 positius confirmats, que afectaven un total de 12 aules: quatre estaven totalment confinades i vuit estaven en vigilància passiva.

D’aquesta manera, avui es finalitzarà el cribratge iniciat ahir, i posteriorment, es farà l’estudi epidemiològic pertinent des del qual el departament n’extraurà les conclusions. Aquest brot s’ha d’afegir als altres dos també actius al Principat des de fa unes setmanes: el de Grandvalira, que ha sumat 49 casos i segons Mas, sembla que ha arribat a una etapa d’estabilitat; i el d’Arinsal, que ha suposat 70 infeccions i encara pot seguir créixent.

Tot plegat, aquest context reforça la tendència a l’alça de la incidència, que Mas va entendre amb causa «multifactorial», amb elements com «l’impacte negatiu dels brots, la major interacció durant les vacances de Carnaval i el relaxament per les bones dades sanitàries i evolució de la vacunació al país». 

No obstant això, entrant al detall de l’actualització sanitària, la secretària d’Estat va exposar que els casos actius s’havien reduït lleugerament les darreres 24 hores, en concret en 13 persones, i ahir sumaven 418. Sigui com sigui, Mas va assegurar que el país es troba «en situació de repunt», i va fer incís en la «importància de restar atents». «Vam abaixar la guàrdia per les bones xifres. Cal estar alerta: estem en una situació fràgil i hem de vigilar molt les mesures vigents», va recordar.

Seguint pel que fa a les dades epidemiològiques, ahir es van detectar 28 positius més, i ja sumaven un  total d’11.545 diagnosticats al Principat al llarg del darrer any. Així mateix, es va trencar la barrera dels 11.000 en les recuperacions. En concret, s’han concedit 11.014 altes, 41 de les quals les darreres 24 hores. Les defuncions van restar en les 113.

Sobre la pressió del sistema sanitari, van augmentar els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i ahir n’eren 19: 10 a planta i nou a l’UCI, vuit dels quals sota ventilació mecànica. Per la seva banda, a la planta habilitada del centre sociosanitari el Cedre no hi havia cap usuari. Finalment, pel que fa a la població escolar, hi havia 23 aules en règim de vigilància activa –11 de total i 12 de parcial–, i 22 classes més sota vigilància passiva.

Vacunació a mig gas

A la compareixença també hi va participar la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que va fer el punt sobre la campanya de vacunació al país. Tal com va exposar, ahir es va reprendre l’administració del vaccí d’AstraZeneca, de les quals estava previst que se n’administressin 60 i una vuitantena més el dilluns vinent. Així mateix, ahir també es van vaccinar una seixantena de dosis de Pfizer i s’esgotaran demà amb un centenar més, per passar a partir de l’1 d’abril a la revacunació dels immunitzats amb aquest fàrmac del segon lot enviat des de Madrid. En aquest sentit, Vidal va detallar que no tenien constància d’anul·lacions de cites fruit de la controvèrsia amb el vaccí d’Oxford. Per la seva banda, Mas va recordar la necessitat d’inscriure’s a la plataforma per rebre la vacuna, i va detallar que ja hi havia 31.639 registrats.

Per últim, la secretària d’Estat de Salut va indicar que l’Executiu està treballant en el decret per la reobertura dels casals d’avis, i va detallar que un dels requisits per poder-hi assistir tindrà a veure amb les setmanes que fa que la persona ha rebut la primera dosi de la vacuna. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT