Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Una de cada cinc empreses del país es planteja tancar per la crisi

La majoria d’empresaris confia en les vacunes per a una recuperació que, preveuen, serà llarga

El 19% del total de les empreses del país, és a dir, una de cada cinc, es podria veure forçada a abaixar la persiana en els pròxims mesos arran de la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Això suposa un increment considerable respecte a les mateixes que s’ho plantejaven al juliol de l’any passat quan el percentatge era del 12%. Els sectors més perjudicats, però, continuen sent el de transport i logística amb un 50%, la restauració amb un 39% i l’hoteler amb un 33%. 

Així ho mostra l’última enquesta realitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis en col·laboració amb el Centre de Recerca Sociològica (CRES) i presentada ahir pels seus president i director, Miquel Armengol i Joan Micó, respectivament. Dels mateixos resultats també s’obté que el 3,5% dels negocis dedicats al comerç especialitzat, l’hoteleria i la restauració ja han decidit tancar definitvament. I és que cada dia que passa els empresaris reconeixen ser més pessimistes en relació amb una possible recuperació econòmica. Tot i això, un 60% dels enquestats va manifestar que se’n sortirà amb els seus propis recursos, mentre que un 14% tirarà endavant mitjançant les mesures del Govern. En aquest sentit, Micó va matisar que un 41% dels empresaris i autònoms considera que les ajudes promogudes per l’Executiu són «correctes», tot i que Armengol va afegir que és possible que en calguin més i de noves en funció de l’evolució epidemiològica. Així, va proposar allargar el préstec de crèdits tous «quatre o cinc anys més», tot assegurant que és una possibilitat que el Govern «no veuria malament», ja que «en les nostres trobades han assegurat que mai abandonaran el sector empresarial» i que «la seva voluntat és acompanyar-nos per evitar que caigui el mínim nombre de negocis possible».

Contràriament, un 16% d’empresaris manifesta que la pandèmia mundial no els ha afectat, ja que es tracta d’entitats provinents de la construcció, la indústria o els serveis no vinculats al turisme.

La vacuna com a solució

Pel que fa a les perspectives, la majoria d’empresaris del país, preveuen que la recuperació no serà ràpida i estimen, en general, una caiguda de la xifra de vendes global de prop del 15% de mitjana durant el primer trimestre del 2021. Tanmateix, un 56% considera que l’impacte negatiu de la Covid-19 en l’activitat pot durar fins a un any o més. Un 11% dels enquestats recorda, a més, la importància de facilitar l’accés al finançament per part de les entitats bancàries.

Ara bé, set de cada 10 empreses creuen que la vacuna contra el coronavirus és un dels factors determinants per a la sortida de la crisi, seguit de la reactivació econòmica en l’àmbit europeu i nacional (un 56%) i de l’atorgament d’ajudes públiques (un 19,5%). «La vacunació és una seguretat per frenar la pandèmia i tornar a la normalitat. Veurem com va la recuperació al segon trimestre de l’any, tenint en compte que la temporada d’hivern poca cosa, per no dir res, haurà aportat a l’economia», va apuntar Armengol, fent èmfasi en què els mesos de maig i juny són «fluixos». Tot i això, el president de la Cambra va informar que, precisament ahir, havia mantingut una reunió amb el cònsol britànic, el qual li havia comunicat que «possiblement el 17 de maig es permetrà l’entrada i sortida de turistes del Regne Unit» i, per tant, independentment del que passi als països veïns, aviat es podria obrir una «petita porta» al turisme a Andorra.

Finalment, quant a les accions que hauria d’implementar el sector públic per afavorir la sortida de la crisi, es considera prioritària la simplificació administrativa (amb una puntuació de 4,2 sobre 5), facilitar l’accés al finançament (4,1) i establir estímuls fiscals (3,9). També són rellevants altres accions com ara el pla de desenclavament i millora de les comunicacions externes (3,8), els incentius per accedir a mercats internacionals (3,8) i les ajudes a la digitalització (3,7) i a la formació i reciclatge del personal (3,75). Tot plegat, segons Armengol, «temes que venen de lluny i que tornen a aflorar». Per aquest motiu, des de la Cambra s’impulsa un programa de represa a l’empresa, que pretén «promoure la supervivència de l’empresa andorrana durant i després de la pandèmia, generar nova activitat empresarial i posar en valor la competitivitat i professionalitat de les empreses» del Principat. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu