PUBLICITAT

El Govern torna a posposar la data d’obertura de les pistes als turistes

Encamp confirma que subvencionarà el 50% de les proves TMA als turistes francesos

Per El Periòdic

Esquiadors en una estació del país.
Esquiadors en una estació del país. | Tony Lara

El Govern va anunciar ahir que ha decidit posposar l’accés a les pistes d’esquí del país als visitants «seguint el criteri adoptat per la majoria de països europeus». La decisió va ser «comunicada i consensuada» amb Ski Andorra i els representants del sector el mateix dia en què el cap de Govern, Xavier Espot, es va reunir amb el primer ministre francès, Jean Castex. Segons va informar l’Executiu en un comunicat, es continuarà treballant amb protocols específics de seguretat als camps de neu de cara a una possible obertura més endavant, però sense especificacions. Pel que fa a l’arribada de vacunes, ambdós mandataris van reiterar el subministrament de cara a les pròximes setmanes i la confirmació que serà la mateixa proporció d’abastiment per a Andorra que al país gal.

En la mateixa trobada, Espot li va sol·licitar a Castex, l’assimilació, a efectes de mobilitat, amb els territoris fronterers de l’Arieja i els Pirineus Orientals de manera que els visitants d’aquests territoris puguin circular sense haver de presentar una prova virològica. Actualment tant els visitants dels departaments francesos veïns com els ciutadans andorrans han de presentar una prova tipus PCR o TMA a l’entrada a França. Aquesta flexibilització, segons el Govern, afavoriria una entrada més fluida de visitants francesos provinents d’aquests departaments.

 

Tmas subvencionades

En aquest sentit, el Comú d’Encamp va confirmar ahir la seva proposta de subvencionar el 50% del cost de les TMA dels visitants francesos que tinguin una reserva en un hotel o allotjament turístic de la parròquia, de com a mínim dues nits de pernoctació. La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ho va explicar en el marc de la reunió de treball del consell econòmic i social durant la qual va detallar, també, el procediment i va recordar que aquesta «és un mesura més que sumem a les que ja ha impulsat el comú per preservar les reserves hoteleres i en definitiva conservar llocs de treball a la parròquia». La corporació comunal va informar que les bonificacions del 50% es gestionaran directament a les oficines de turisme de la parròquia, on presentant la documentació justificativa de la prova realitzada a l’StopLab del Prat de la Creu, la reserva segellada per part de l’allotjament turístic i un document identificatiu i acreditatiu de la residència a França s’abonarà 20 euros per prova realitzada als majors d’11 anys.

La reunió de treball amb els hotelers, allotjaments turístics i restauradors en el marc del consell econòmic i social del Pas de la Casa, va servir també perquè els ministres de Presidència, Economia i Empresa, i de Turisme, Jordi Gallardo i Verònica Canals, responguessin les preguntes que han formulat el sector de la parròquia en la connexió telemàtica en la qual van participar prop de 40 establiments, i alhora els ministres van poder explicar les mesures que està duent a terme el Govern directament relacionades amb el sector d’hotels, allotjaments i restauració. 

Així, segons van informar des del comú, Gallardo va explicar totes les mesures impulsades per l’Executiu i es va referir a la gestió dels ERTOs i concretament a la modificació de la llei que permet habilitar un nou mecanisme per a la pròrroga automàtica si la situació és similar a la presentada anteriorment.

Al seu torn, Canals va detallar les accions en l’àmbit turístic, el treball i diàleg permanent amb el sector setmanalment per implementar les mesures adaptades al context de restriccions de mobilitat de cada moment i va destacar el contacte permanent amb els dos països veïns.

Els representants d’hotelers i allotjaments del consell econòmic i social del Pas de la Casa van traslladar les preguntes i preocupacions del sector i alhora es van emplaçar a recollir de forma permanent les demandes per mantenir també un diàleg i treball permanent amb el comú d’Encamp i el Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT