Escaldes-Engordany
La Unió de Bars és partidària de crear un distintiu de seguretat
Els allotjaments turístics critiquen que el Govern els convoqui per aquí 10 dies tot i la urgència
Els bars proposen crear un distintiu que certifiqui a tots els establiments que compleixen la normativa de seguretat contra la Covid-19. Així ho va assegurar el portaveu de la Unió de Bars, Francesc Medina, que va especificar que es tracta d’una de les idees que vol presentar al Ministeri de Salut en el moment que es reprenguin les converses que mantenien fins al desembre. «Es tractaria de fer un segell que no digui que el local és lliure de Covid, ni molt menys, però sí que indiqui que està complint la normativa Covid», va detallar.
Així, les inspeccions que actualment s’estan desenvolupant, i que l’associació veu amb bons ulls perquè «ja vam dir que s’hauria d’haver multat als infractors des del minut zero», també serien la forma per poder gestionar l’adjudicació d’aquesta certificació. En qualsevol cas, Medina va tornar a recalcar que les inspeccions s’han de desenvolupar a tots els establiments perquè «sembla que sempre diem el mateix, però és cert que quan hi ha un repunt, als primers que s’anomena són els bars», tot i considerar que «arreu hi ha possibilitats de tenir contagis».
D’altra banda, en relació amb el manteniment de les mesures, Medina en va fer una lectura positiva pel fet que això ajuda a «no tornar boja la gent», si bé va destacar que «els clients s’estan acostumant a la dinàmica». En aquest sentit, el pròxim pas que l’associació considera que es podria donar és ampliar l’horari al vespre, i poder servir fins a les 21.00 hores.
I pel que fa al cribratge que s’està desenvolupant al sector serveis, Medina va assegurar no tenir-ne informació al respecte, ni com a membre de la Unió de Bars ni com a empresari. Així mateix, al·legant les comparacions que sovint es fan amb els països del voltant, el portaveu va destacar la posició de Madrid: «La restauració s’està mantenint mitjanament i la proposta ara és inclús vacunar la gent de l’hostaleria per evitar contagis», que segons Medina, «es protegeix aquesta part i no matem el sector».
Finalment, sobre la posada en marxa de nous ajuts al col·lectiu, el portaveu va exposar que l’associació està a l’espera de parlar amb el Ministeri d’Economia al respecte, si bé va celebrar que finalment es posés en marxa la finestra única de la CASS per a les tramitacions d’aquesta tipologia.
Crit d’ajuda del turisme
Per la seva banda, els allotjaments turístics veuen amb molta preocupació les noves mesures de restricció de mobilitat preses des de França i demanen solucions urgents al Govern. En declaracions a EL PERIÒDIC, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va compartir que s’ha previst una trobada entre l’associació que presideix, la Unió Hotelera i Autèntics Hotels amb representants del Govern –el cap de Govern, la ministra de Turisme i el ministre d’Economia–, el pròxim 12 de febrer per plantejar solucions al nou context generat per la dificultat de rebre turisme gal. Una data que per a Ruiz «és massa tard». «No sé a què juga el Govern citant-nos avui en caràcter d’urgència d’aquí 10 dies», va lamentar.
De fet, el president de l’AEAT va compartir que el mes de febrer és un dels millors pels apartaments, i que justament aquest cap de setmana comença un període vacacional per una part de la població francesa que, molt possiblement, es perdrà. «Estem en una situació caòtica i terrorífica: des de l’anunci francès només rebem cancel·lacions», va assegurar Ruiz, que va afegir que «ens hem sacrificat molt per França i no hi ha hagut corresponsabilitat per part seva».
Es registra una nova defunció per coronavirus i el total d’infectats al país supera els 10.000
El Govern va informar ahir d’una nova defunció al Principat per la Covid-19. La víctima va ser una de les persones que restava ingressada a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i que situa el total d’òbits en 102 persones. Entrant al detall a l’actualització epidemiològica, ahir es van registrar 45 nous positius, fent que el total d’infectats al país sobrepassi els 10.000 –en concret, era de 10.017 persones–. Així mateix, les 46 noves altes fins al total de 9.252, van provocar que la xifra d’actius es rebaixés en dues persones respecte de dilluns: 663. Entre aquests actius, hi havia 32 pacients a l’hospital: 18 a planta i 14 a l’UCI, 11 dels quals amb ventilació mecànica. I a la planta Covid del Cedre, es van donar d’alta els dos padrins que restaven ingressats i no hi havia cap resident rebent tractament. Pel que fa a la campanya de vacunació, el Govern també va indicar que durant el dilluns es van administrar 40 dosis del vaccí. Finalment, al voltant de la població escolar, hi havia 112 aules afectades: 37 sota vigilància activa –vuit total i 29 parcial– i 75 més en règim de vigilància passiva.