PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Investiguen Jordi Segarra dins la trama de corrupció d’Odebrecht

L’assessor electoral va treballar pel partit mexicà PRI amb diners que vindrien del finançament il·legal

Per Elisabet Cortiles

Jordi Segarra, en una foto d'arxiu.
Jordi Segarra, en una foto d'arxiu. | EL PERIÒDIC

El consultor polític Jordi Segarra podria ser una peça clau que relacionaria la trama de corrupció d’Odebrecht amb el PRI (Partido Revolucionario Institucional), el partit mexicà del que va ser assessor electoral entre el 2017 i el 2018. La Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF) de la secretaria d’Hisenda de Mèxic, va confirmar a EL PERIÒDIC que està investigant l’origen d’un pagament de 36 milions de pesos –al voltant d’1,8 milions d’euros– que Segarra hauria rebut de l’empresa Altos Hornos de México (Ahmsa), propietat d’Emilio Lozoya i Ancira Elizondo. Lozoya està sent buscat per la Interpol per haver fugit del país després que la justícia l’acusés d’estar implicat en el cas d’Odebrecht a Mèxic, mentre que Elizondo va ser detingut al maig de l’any passat a l’aeroport de Palma de Mallorca acusat del mateix i està a l’espera de ser extraditat. 

Segons la UIF, la investigació és «d’extrema confidencialitat» i seria la Fiscalia l’encarregada d’acusar formalment Segarra en el cas que trobessin prou indicis per processar-lo. Hisenda també va confirmar a aquest rotatiu que a l’inici de la investigació es van congelar els comptes de les dues empreses que Segarra va registrar a Mèxic, però que no hi ha necessitat de retirar el passaport a les persones que estan sent investigades per la UIF. En aquest sentit, fons properes al consultor andorrà, entre les que es troben ex treballadors de les seves empreses i antics companys de feina, asseguren que faria prop d’un any i mig que Segarra no viu a Mèxic ni hi tindria vincles laborals.
 

Els gairebé dos milions d’euros rebuts haurien anat a un compte d’Andorra, segons investigacions

Les mateixes fons apunten que actualment estaria vivint al Principat, a la parròquia d’Escaldes-Engordany, treballant per a empreses d’Àsia Oriental. Un consultor polític amb qui va compartir el disseny de la campanya electoral de Lenin Moreno, l’actual president de l’Equador, va confirmar a aquest diari que Segarra hauria tancat el seu canal de Telegram, privatitzat les seves xarxes socials i evitaria el contacte amb persones relacionades amb el continent americà.

PEÇA CLAU /
Mexicanos contra la Corrupción, una entitat de referència dedicada a investigar el frau governamental, té indicis que el dipòsit milionari fet per Ahmsa hauria anat a parar al compte d’un banc d’Andorra. Segons els investigadors, el cas de Segarra demostraria que Odebrecht injectava diners a les campanyes electorals del PRI. «Lozoya i Elizondo, que tenien vincles i interessos amb el PRI, rebien diners d’Odebrecht per finançar de manera il·legal les campanyes electorals. Nosaltres creiem, per les investigacions que hem fet, que Segarra completaria la triangulació fent de pont entre Odebrecht i el PRI». 

Consultores polítiques preguntades per EL PERIÒDIC consideren que la xifra 1,8 milions d’euros rebuda per Segarra, «és una quantitat normal si es té en compte el que pot costar una campanya electoral com la que ell i el seu equip de 20 persones van fer pel PRI en aquell moment» i defensen que «tots els partits de l’Amèrica Llatina i arreu del món reben finançament d’empreses privades en període electoral». A Mèxic, al voltant del 80% de la campanya electoral se sustenta amb fons públics i només es permet una part de diners d’origen privat molt controlada. 

QÜESTIÓ DE VENJANÇA /
El cas de Segarra va esclatar aquesta setmana amb gran repercussió a Mèxic. Els mitjans d’aquell país van insinuar que la investigació oberta a l’andorrà podria ser una revenja de Morena, el partit que governa el país amb Manuel López Obrador al capdavant. I és que la UIF depèn directament del Govern, a diferència de la Fiscalia, que va expressar el seu malestar per la filtració del cas i va recordar que Segarra només és objecte d’investigació i no està acusat.
 

Hisenda de Mèxic va congelar els seus comptes i Segarra podria haver tornat al Principat

Al 2017, López Obrador va denunciar públicament Segarra davant l’Institut Nacional Electoral, acusant-lo d’haver fet una contra-campanya per desprestigiar la candidata de Morena en les eleccions a gobernador de l’Estat de Mèxic. El candidat del PRI que assessorava Segarra va guanyar aquelles eleccions.

TALENT ANDORRÀ /
Segarra ha estat consultor en almenys una quinzena de campanyes presidencials i d’una seixantena de governamentals arreu del món, tenint una mitjana molt alta en quan a victòries electorals. Entre les assessories més destacades es troba la de la campanya de l’expresident dels Estats Units, Barack Obama, quan preparava la candidatura des de l’Estat de Colorado o del disseny de campanya de Laura Chinchilla per a la presidència de Costa Rica. El 2009 va ser reconegut per la revista Campaigns & Elections amb el premi Rising Star i té dos guardons de The Napolitan Victory Award, per la Campanya de l’Any i per Consultor Polític de l’Any. Al Principat i Espanya, Segarra també hi va treballar com a assessor electoral.

EL CAS ODEBRECHT /
La trama de corrupció d’ Odebrecht, el conglomerat d’empreses constructores i petroquímiques d’origen brasiler, s’estén arreu de l’Amèrica Llatina. La companyia va subornar partits polítics de tot el continent per guanyar licitacions en el cas que arribessin al poder. A Mèxic haurien entrat a través del PRI al 2012, amb Emilio Lozoya, aleshores president de la petrolera estatal Pemex i persona de confiança de l’expresident Enrique Peñanieto. Lozoya hauria estat el vincle entre Odebrecht i el partit mexicà. 

LES CLAUS /
1) La secretaria d’Hisenda de Mèxic estudiaria si Jordi Segarra és el nexe que confirmaria els vincles entre el PRI i Odebrecht. Investiga si els diners rebuts per l’andorrà per a la campanya electoral provindrien del conglomerat brasiler.

2) Els responsables de l’empresa que van pagar a Segarra estan acusats per la justícia mexicanan d’estar directament relacionats amb la trama de corrupció d’Odebrecht. Un d’ells és pròfug i l’altre està a Espanya pendent d’extradició. 

3) Segons Mexicanos contra la corrupción els 36 milions de pesos rebuts per Segarra van ser dipositats a un compte d’Andorra. El consultor polític es trobaria actualment vivint al Principat i tindria els comptes mexicans congelats.

4) Mitjans mexicans creuen que la investigació oberta a Segarra seria una revenja de l’actual Govern. El consultor va fer una dura campanya de desprestigi contra la candidata que López Obrador havia escollit per a l’Estat de Mèxic.

PUBLICITAT
PUBLICITAT