Andorra La Vella
Les noves demandes d’atenció primària de Càritas creixen un 15%
Fins a 267 famílies acudeixen a l’entitat per necessitats bàsiques com alimentació, habitatge o salut
El programa d’Atenció Primària de Càritas Andorrana va atendre l’any 2018 267 famílies, de les quals un 56% hi va acudir per primera vegada, el que suposa un increment del 15% en comparació amb el 2017. Segons les dades extretes de la Memòria 2018 de l’entitat que es va presentar ahir, les 267 famílies ateses presentaven fins a 836 problemàtiques diferents i es va poder donar resposta al 91,5% (765) de les demandes assistencials. La tipologia predominant del programa va ser de persones soles en un 42%, seguit de les famílies monoparentals en un 23% i de les nuclears en un 17%. A més, el 60% van ser dones i la resta, homes. Pel que fa a la nacionalitat, el 33% d’aquests usuaris van ser espanyols i el 46% del total dels casos van arribar a Càritas a través de la derivació directa del Ministeri de Salut o del Ministeri d’Afers Socials. Un altre 46% ho van fer per iniciativa pròpia i el 8% restant per altres vies o institucions. Tal com va explicar el director de la institució religiosa, Amadeu Rocamora, aquest programa concret atén les necessitats més bàsiques de les persones com l’alimentació, l’habitatge, la salut i altres que serveixin per millorar la seva situació personal.
En relació al programa Transeünts, es van atendre fins a 49 sensesostre, la majoria procedents d’Espanya i de nacionalitats diverses. La coordinadora de Càritas al Principat, Txiqui Bruna, va explicar que moltes d’aquestes persones van arribar al país per estades curtes o amb la intenció de trobar feina, però davant les dificultats burocràtiques no ho van aconseguir. Per a Bruna, el programa és «de baixa exigència», ja que els usuaris són atesos en pensions i restaurants d’Andorra amb els quals Càritas té convenis.
Amb tot, però, Rocamora va ressaltar que durant tot el 2018 es va atendre un global de 854 usuaris, un 6% menys que el període anterior, fet que confirma la tendència a la baixa que es va iniciar l’any 2016. «Les ajudes del Govern i altres associacions i la millora econòmica han permès que el nombre de casos es redueixin progressivament», va valorar el president de Càritas.
Necessitats i parròquies
Entre les persones que van ser ateses al programa d’Atenció Primària, el 26% tenia problemes econòmics, el 23% va requerir informació o orientació en diversos àmbits, el 14% va tenir problemes sanitaris, el 13% laborals, el 9% d’habitatge i un 15% altres, sense especificar per l’entitat. Per parròquies, gairebé la meitat de les famílies van ser d’Andorra la Vella (115), seguides de les d’Encamp (48), Escaldes-Engordany (43), Sant Julià de Lòria (23), la Massana (19), Canillo (13) i, finalment, Ordino (6).
Banc d’Aliments
El Banc d’Aliments, el programa de Càritas que busca acabar amb el malbaratament del menjar, va recollir fins a 24 tones de productes alimentaris de primera necessitat, d’higiene i neteja per donar resposta a 207 persones, 103 famílies, en situació de precarietat. Del total, el 78% va assistir al Banc per primera vegada el 2018 i el 31% ja estava vinculat als serveis socials del Govern.
El Rober
Rocamora també va informar que l’any passat 125 famílies es van beneficiar del programa Rober, gràcies a la recollida, classificació i distribució de roba i mobles i estris per a la llar, tant nous com de segona mà. En total, més de 4.000 usuaris van visitar les botigues de Càritas, on s’hi van recollir 46 tones de material tèxtil, el que va permetre millorar un 13,5% els ingressos obtinguts a través de la venda i l’exportació de material.
En aquest sentit, el president va avançar que l’entitat es traslladarà a finals de mes a un local de Sant Julià, ja que el d’Andorra la Vella s’ha quedat petit per a la recol·lecció de roba. Tanmateix, Càritas Andorra s’afegirà al pla del Ministeri de Medi Ambient «per fomentar la reutilització i el reciclatge tèxtil», que permet donar feina en risc d’exclusió social.
Les xifres
Econòmicament, l’exercici 2018 de Càritas va ser de -273.675 euros, amb unes despeses de 568.877 euros i uns ingressos de 295.202 euros. Rocamora va assegurar que el 2017 havia estat un any «extraordinari» quant a ingressos i, per tant, «el 2018 es va tornar a la normalitat» i que es van fer moltes donacions en espècies, que no es reflecteixen en els números finals.