PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França reclamarà canvis legislatius si el govern gal vota a favor d’avortar

Laurence Gayte, del mateix partit que Macron, assegura que la Constitució s’haurà de revisar

Per Victoria Gómez Pérez

L'Assemblea Nacional Francesa
L'Assemblea Nacional Francesa | MADAME FIGARÓ
La parlamentària creu que les dones sense recursos avorten clandestinament dins el país

La parlamentària dels Pirineus Orientals de La République En Marche (LaREM), el mateix partit polític que el copríncep Emanuel Macron, Laurence Gayte, avisa que si l’Assemblea Nacional de França es posiciona a favor de la despenalització de l’avortament a Andorra, s’haurà de revisar la Constitució perquè «la legislació sigui més flexible i es materialitzi el canvi». Així ho va explicar a EL PERIÒDIC després que el passat 31 d’octubre tramités una pregunta escrita a l’Assemblea de París en la qual demanava conèixer la versió oficial del govern al respecte. Malgrat que Gayte ho va fer a títol personal, prèviament havia parlat amb la consellera de gènere del president Macron, Constança Bensussan, per reafirmar que tant ella com el partit del Palau de l’Elisi comparteixen els mateixos valors i que estan disposats a debatre en el principal òrgan polític gal un dels assumptes més delicats dins la política i la societat andorranes. La parlamentària, que també forma part de la Delegació dels Drets de les Dones a l’Assemblea, va recordar en el seu escrit que Andorra és un dels quatre únics països del continent en els que l’avortament és il·legal en qualsevol supòsit bàsic. A més, va assegurar que «les andorranes es veuen obligades a anar a avortar als països veïns», i que les que no tenen recursos econòmics per fer-ho, han de recórrer a mètodes insegurs i clandestins dins el Principat. 

Segons la llei francesa, des del moment en què s’admet una pregunta a tràmit i aquesta és publicada al butlletí de la cambra, el govern té dos mesos per posicionar-se, el que determina que abans del 31 de desembre de 2018 Gayte ha de tenir una resposta oficial. Fonts properes a ella, però, van informar que actualment el 40% dels assumptes de l’Assemblea resten pendents i s’estan patint retards considerables, tot i que tenint en compte la transcendència política i social de la pregunta, esperen que el debat s’iniciï abans que acabi l’any. 

La polèmica arriba a França poques setmanes després que el Vaticà anunciés que si es despenalitza l’avortament a Andorra, el copríncep episcopal serà obligat a abdicar. 

 

LAURENCE GAYTE: «Sancionar lleis és una obligació del copríncep»

A l’espera de rebre la resposta oficial, Gayte va assegurar a aquest rotatiu ser conscient de la transcendència que això pot tenir al Principat i va demanar a la societat andorrana «no tenir por» al canvi. 

–La pregunta que ha tramitat a l’Assemblea Nacional, és seva o prèviament la va pactar amb el president Macron?
–La pregunta és meva. Soc membre de la Delegació dels Drets de les Dones de l’Assemblea Nacional i sempre estic pendent de la situació de la dona, sobretot a escala internacional. La pregunta forma part de la meva lluita personal i dels resultats que vaig extreure d’un grup d’estudi que vaig sol·licitar i que es titulava Drets Internacionals de la Dona

–Ha pogut parlar directament amb Macron d’aquest tema?
–No. No he tingut oportunitat de parlar directament amb el mateix president de la República, però sí que he tractat el tema amb la seva consellera d’igualtat de gènere, Constança Bensussan. 

–Ha parlat amb el ministre d’Afers Estrangers i d’Europa, que és a qui va dirigida la pregunta? 
–Tampoc. Primer vull tenir la resposta a la meva pregunta escrita al Govern i després sol·licitaré una cita amb el ministre. 

–És conscient de la repercussió per Andorra si França es posiciona a favor de la despenalització de l’avortament?
–Sí, en soc molt conscient, però és que el president de la República francesa i copríncep d’Andorra, té, entre altres funcions, sancionar i promulgar lleis. Considero que com a parlamentària de l’Assemblea Nacional, el meu paper és tramitar preguntes sobre els problemes que puguin afectar la societat andorrana i l’avortament és un d’ells. Quan es qüestionen els fonaments de la societat, obligatòriament s’ha de produir un debat i no hem de tenir por. En aquest cas, a més, no es tracta de la simple despenalització de l’avortament, sinó del dret de les dones a disposar del seu propi cos. Els països veïns no podem tancar els ulls davant l’avortament de les dones andorranes. 

–En la seva pregunta assegurava que les dones andorranes van a avortar a França o Espanya. Li consta un nombre exacte?
–No, no hi ha registres, però que una sola dona no pugui avortar al seu país, fins i tot en els tres supòsits bàsics, i que es vegi obligada a fugir a França o Espanya, ja és un nombre massa alt. 

–Per què no s’ha tractat mai abans aquest tema a l’Assemblea Nacional de França?
–Perquè ningú ho havia plantejat. Ara és un bon moment per fer-ho i es discutirà ben aviat. La política Simone Viel, va fer un discurs davant l’Assemblea Nacional el 26 de novembre de 1974 en el qual consideraba incomprensible que aleshores l’avortament fos il·legal. No sé què pensaria si fos viva i veiés que al 2018 encara hi ha països a Europa en els quals segueix prohibit. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT