PUBLICITAT

La Massana i Escaldes-Engordany

Les estafes per internet agreugen el problema dels pisos de lloguer

Tres temporers expliquen la seva experiència i ara que s’apropa l’hivern, les males pràctiques preveuen més víctimes a Andorra

Per Iván Moure

Proves de la víctima d’estafa a Canillo. Enrique González (fals llogater), metge col·legiat a Madrid (imatge 3), amb Linkedin i Facebook (1 i 2), va enviar un contracte (4,5 i 6) a nom d'Ana Pasquin.El pagament es va fer a un compte espanyol ja cancel·lat
Proves de la víctima d’estafa a Canillo. Enrique González (fals llogater), metge col·legiat a Madrid (imatge 3), amb Linkedin i Facebook (1 i 2), va enviar un contracte (4,5 i 6) a nom d'Ana Pasquin.El pagament es va fer a un compte espanyol ja cancel·lat | El Periòdic
Trobar un pis de lloguer a Andorra és un problema que s’arrossega des de fa uns anys i el propi cap de Govern va anunciar en el Debat d’Orientació Política, fa 15 dies, que el Govern està treballant per aplicar mesures que reactivin aquest mercat. La situació s’agreuja en el cas dels temporers; es tracta de gent que es veu obligada a buscar habitatge de lloguer per internet perquè quan arribi, ja tingui lligat un sostre on allotjar-se. Però el món online és en molts casos un gran perill. No poden visitar l’immoble, han de fer pagament per avançat i caure en l’estafa està a l’ordre del dia.
 
Un cas actual és el d’un argentí que va trobar un pis a la Massana; concretament a Guillem Areny, un carrer paral·lel a l’avinguda Sant Antoni en direcció a Sispony pujant per Costes de Teixidó. Per preu i ubicació, semblava ideal per residir uns mesos. Es va posar en contacte a través del mail que hi apareixia amb l’anunci per fer saber el seu interès. I la resposta no va trigar gaire en arribar: «El meu nom és Alicia Castellano Martínez, soc la propietària del pis, una zona tranquil·la i a prop del transport públic. Com pots veure a les fotos [onze] està reformat i moblat. Molt ampli 130 m2 repartits en tres habitacions, 2 banys, menjador i cuina equipada. El preu és 900 €/mes amb despeses incloses. Voldria saber més informació de vosaltres com ara on treballeu, quantes persones veniu a viure-hi i el temps a llogar».
 
L’argentí respon a totes les demandes del fals propietari i li diu que se’l vol quedar. La segona resposta de l’estafador: «Gracies per la informació, crec que podrem arribar a un acord, estem buscant inquilins responsables. T’explico una mica de nosaltres: som una família respectable, el meu estimat marit té 56 anys i jo 53, ens agrada la natura i els animals per això ens mudem a Bilbao per tenir la nostra pròpia granja en un lloc tranquil i lluny del soroll. Volem llogar el pis però per nosaltres es complicat tornar a la Massana per fer la visita i pensem fer-ho a través d’airbnb si estàs d’acord. Soc usuari des de fa molt de temps i l’he llogat a través d’ells diverses vegades. Si et sembla bé espero la teva resposta per explicar-te com ho podem fer». Davant tal missatge, la víctima s’adona de què té tota la pinta de ser una estafa, renuncia a aquest pis.
 
EL PERIÒDIC D’ANDORRA rep aquesta informació i decideix anar a l’adreça esmentada. Es tracta d’una zona residencial de xalets. El número 11, el que s’oferta a internet, no està senyalitzat. S’intueix que és un terreny no edificat o potser una casa que hi ha al costat que ni molt menys és un «pis reformat i moblat», segons la falsa propietària, Alicia Martínez,al primer mail. Piquem a la porta i ens obren: «Sí, aquest és l’11 pero no hi viu cap Alícia Martínez», afirma el propietari privat de l’immoble, que queda estupefacte quan li expliquem la situació. Veu les fotografies de l’interior que s’exposen a l’anunci i nega amb el cap: «No són les de casa meva». Amb el material que li aporta aquest rotatiu, assegura que ho denunciarà a la Policia.
 
En tot cas, fent una recerca per internet, podem trobar aquest pis exposat al web idealista.com, que té tres seus a Espanya però que tan sols es limita a fer d’intermediària, adreçant més informació a la Immobiliària andorrana Rols, els quals asseguren que no saben res. «El robot del web ha proporcionat aquesta adreça, que és aproximada, però no té per què ser el número 11. Quan vulgui anem a veure’l». La tarifa d’aquest i les característiques no són les mateixes que la de l’estafador: 1.100 €/mes i 90 m2.
 
Val a dir que l’argentí no se’n recorda on, però va trobar l’anunci en un altre web que ja no té rastre i que deixava com a contacte el mail [email protected]. A Airbnb, tampoc no hi ha rastre de l’immoble. Una altra prova de què es tracta d’una estafa, tot i que  és un arma falsa que utilitzen els estafadors per fer veure a la víctima que es tracta d’un contacte fiable. De fet, el propi idealista.com té una mena de bloc o secció  que es diu pràctiques dubtoses i que explica els patrons que segueixen aquests enganys. Hi ha milers de comentaris de gent afectada i entre els comentaris, Alicia Martínez és un dels noms que més apareix, oferint pisos a Madrid, Castelldefels o Navalcarnero. Tots els mails idèntics, amb l’única variant de l’adreça de l’immoble, però amb la mateixa història de Bilbao.
 
Aquest rotatiu ha trobat una altra estafa per internet a un pis ofertat a Canillo, la carretera de Prats número 2, que ja ha estat eliminat però que fins fa uns dies es podia trobar. Un altre argentí que té la intenció de venir de temporer per a la temporada d’hivern que s’apropa es va posar en contacte amb el suposat propietari, un altre privat a través del mail que hi apareixia [email protected], per fer-li saber el seu interès en llogar-lo. I la resposta no va trigar gaire en arribar-li: «Hola, abans de tot el meu nom és Antonio Jesús. Per a la reserva haurà d’enviar un mail detallant les dates que l’interessa. La renda de tota la temporada s’abonarà de la següent manera: el 50% del total de lloguer en el moment de la reserva en concepte de senyal a través de transferència bancària i l’altre 50% es pararà a l’entrega de les claus. Si vol pagar tota la quantitat de cop, hi ha un 10% de descompte. Whastsapp: 631659625. Gràcies» Amb el mail, 11 fotos adjuntes del pis.
 
En definitiva, li demanaven 800 euros, però la víctima té un familiar a Andorra i li va demanar opinió. La sorpresa va arribar quan el familiar va aconseguir saber qui era el propietari real –que evidentment, no es deia Antonio Jesús– i aquest, sorprès, li va explicar que no hi ha cap pis per llogar: «Hi vivim tota la família a l’edifici».
 
Així va salvar-se aquest argentí, però EL PERIÒDIC D’ANDORRA ha trobat el cas d’una altra argentina que l’any passat, també per aquestes dates, des de l’altra banda de l’Atlàntic va trobar el mateix pis de lloguer i sí va ser estafada.
 
Amb un mail similar, li van demanar 1.000 euros de paga i senyal. Quan va abonar la fiança per transferència bancària, el fals propietari va desaparèixer. La víctima va denunciar el cas i porta un any amb el tema a la Batllia. L’anunci sortia a intermediaris com habitaclia, idealista, fotocasa i todopiso, entre d’altres webs. «Era temptador. Érem quatre temporers i la qualitat-preu era ideal. Ho vam comprovar tot d’ell [veure el quadre de la pàgina anterior] i coincidia»...
 
Però no. Era una estafa impecablement estudiada. Han portat el cas a la Batllia, han declarat en un parell d’ocasions i esperen notícies noves que la justícia andorrana li farà saber via mail. Però la investigació no és tan senzilla... «El compte bancari al qual vam fer l’ingrés és espanyol i la Policia ha descobert que la IP és dels Estats Units». Un problema més, ja que hi ha diversos països implicats i aconseguir la informació requereix un protocol molt complex que fa que la investigació vagi a pas de tortuga. 
 
Aquesta argentina fa cinc anys que ve a Andorra a treballar de temporera. Per al 2017 no serà una excepció: «Buscaré el pis quan hi arribi», somriu. «Amb els diners que hem perdut ja no hi compto, però vull que enxampin a l’estafador. Aquest any, amb els problemes que hi ha per trobar un pis de lloguer, es pot aprofitar per fer més estafes que mai».
PUBLICITAT
PUBLICITAT