PUBLICITAT

Reportatge

Descobrint la vida de Boris Skossyreff

Un documental que destapa la personalitat més fosca del primer rei d'Andorra

Per Elena Hernández Molina

Una escena del teaser del llargmetratge 'Boris Skossyreff: l'estafador que va ser rei'.
Una escena del teaser del llargmetratge 'Boris Skossyreff: l'estafador que va ser rei'. | Qucut productora

Boris Skossyreff és un dels personatges més curiosos i extravagants de la història contemporània d'Andorra i d'Europa, un aventurer i aristòcrata d'origen rus que va ser conegut per tot el món gràcies a la seva perspicàcia que el va convertir en l'únic rei d'Andorra. Des de fa aproximadament una dècada, aquest rus també es va convertir en objecte d'investigació per a Jorge Cebrián, qui juntament amb Albert Cristòfol ha portat a terme el llargmetratge 'Boris Skossyreff, l'estafador que va ser rei'.

Skossyreff havia estat estudiant la trajectòria de la gestió política del país durant un temps determinat, adonant-se que Andorra travessava per un moment complicat, on la tensió cada cop era major: "Els joves de 25 anys incitaven a revoltes per demanar que se'ls permetés votar, ja que fins aleshores només ho podien fer els 'caps de casa'", ha assegurat Cebrián a la presentació del documental. Una tensió que Skossyreff va saber utilitzar a favor seu per trobar els aliats perfectes que el van ajudar a portar a terme el seu objectiu principal: esdevenir el l'únic rei al Principat.

Alguns d'aquests joves van acabar sent escollits com a ministres per part de l'estafador: "Aquesta història l'hem pogut completar amb historiadors, periodistes, advocats i professors universitaris de diferents països", ha apuntalat el director del llargmetratge, apuntalant que tots ells han treballat de manera conjunta "recollint fins a 6.000 documents"

Tot i que aquesta figura es vincula a actes que avui es consideren delictes, Skossyreff té un gran valor en la història d'Andorra, ja que gràcies a ell es van instaurar diferents aspectes que, amb diverses modificacions, podem veure que avui dia estan instaurats a la nostra societat. És el cas del Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), el qual l'aristòcrata l'utilitzava, en aquell moment, per comunicar "els acords que establirien les bases per a una monarquia parlamentària a Andorra i la generació de dos manifestos", ha ponderat Cebrián.

Tanmateix, el primer rei d'Andorra, tot i les seves malifetes, va aconseguir que el Principat gaudís de "campanyes mediàtiques úniques", ja que fins i tot va ser capaç d'inventar-se un vestit de rei conformat per una barretina i uns pantalons bombatxos. En aquest sentit, Cebrián ha volgut destacar que aquesta imatge tan característica de Skossyreff "va sortir a tot el món presentant a l'estafador com 'King of Andorra'".

Explicar la vida i la història de Skossyreff no ha estat gens fàcil per a Cebrián i per a Cristòfol, ja que s'han vist davant "d'un personatge que té punts molt divertits, però també molt foscos", ha incidit el segon. A més, tot i comptar amb una gran quantitat de documents i una trentena de testimonis - un d'ells la seva pròpia cunyada (quan ell tenia 70 anys es va casar amb una dona de 30 anys) - que els ajudaven a contextualitzar qui era i que va fer el primer rei d'Andorra, els productors d'aquest documental es van trobar amb una dificultat extra: produir aquest film amb un gran nombre de professionals andorrans. "La nostra mentalitat principal era que gairebé tot l'equip fos d'aquí i ho hem aconseguit en un 95%, perquè hem aconseguit treballar amb tècnics, maquilladors i actors", ha remarcat el realitzador. 

Envers totes les dificultats, Cebrián i Cristofol estan orgullosos de la peça documental que han portat a terme sobre la vida del primer rei d'Andorra, perquè, com han indicat "fins i tot en l'actor Manel Piñero vam aconseguir veure al mateix Boris Skossyreff".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT