PUBLICITAT

Nou CAP a Andorra la Vella

Inaugurat el nou CAP de Ciutat de Valls per millorar l'atenció sanitària a la capital

El centre oferirà serveis pluridisciplinaris amb èmfasi en la prevenció i la promoció d'hàbits saludables

Per Alex Montero Carrer

Inauguració del Centre d'Atenció Primària de Ciutat de Valls, avui.
Inauguració del Centre d'Atenció Primària de Ciutat de Valls, avui. | SFGA

Aquest matí s'ha inaugurat el nou Centre d'Atenció Primària (CAP) de Ciutat de Valls, a Andorra la Vella, amb la participació del cap de Govern, Xavier Espot; el cònsol major de la capital, Sergi González, i altres autoritats. Aquest nou equipament, el dotzè al país, suposa un pas important per atendre les necessitats sanitàries dels residents d'un dels barris més poblats de la parròquia, on hi viu una elevada proporció de persones grans. Durant la seva intervenció, Espot ha destacat la importància d'ampliar la xarxa de centres d'atenció primària. "En els darrers anys s'han fet molts esforços per ampliar la nostra xarxa. Recordo, per exemple, la inauguració del de Santa Coloma, i ara, amb el CAP de Ciutat de Valls, continuem millorant el servei", ha afirmat.

El mandatari ha subratllat que, en una parròquia tan densament poblada com Andorra la Vella, i especialment en barris com el de Ciutat de Valls, amb una alta concentració de persones grans, era necessari comptar amb un nou CAP que donés resposta a les demandes dels residents. "No només és un barri dens i viu, sinó un dels que té el percentatge de gent gran més alt", ha explicat, afegint que gràcies a aquest centre els veïns no s'hauran de desplaçar a altres zones de la capital. Segons el cap de Govern, la necessitat d'aquest equipament es veia cada cop més incrementada, i és "mèrit del Govern, que l'ha finançat, però també del Comú, que ho va reivindicar", destacant especialment el paper de l'antic cònsol major, Conxita Marsol, "qui insistia cada dia en la importància de dotar aquest barri d'atenció primària".

El nou CAP ofereix una àmplia gamma de serveis, amb especial èmfasi en la prevenció i la promoció d'hàbits saludables, tant des d'un punt de vista sanitari com social. Espot ha destacat que la situació de l'atenció primària és una prioritat recollida en el Pacte Nacional de Salut d'Andorra, el qual posa com a base del sistema de salut la necessitat de dotar-se de més recursos davant la manca de professionals, garantint així un accés efectiu al sistema sanitari. “Una millor atenció primària s’associa directament amb una millor salut de la població”, ha afirmat.

A més, el nou centre compta amb un metge professional liberal, el qual ofereix atenció no només des de la perspectiva de la infermeria, sinó també mèdica. Aquesta configuració, segons Espot, converteix el CAP de Ciutat de Valls en un centre ampli, complet i pluridisciplinari, preparat per atendre les necessitats de la comunitat local. El cap de Govern ha ressaltat que l’atenció primària és el "primer nivell d'accés al sistema de salut", i que mitjançant una atenció efectiva es poden evitar hospitalitzacions i incrementar les activitats preventives.

El CAP de Canillo, també en marxa

Durant l'acte, Espot també ha mencionat altres projectes en marxa, com les obres del CAP de Canillo, i ha apuntat que, de moment, les feines d'ampliació de centres ja existents són suficients per cobrir les necessitats sanitàries a curt termini. No obstant això, ha assenyalat que la prioritat del Govern ara se centra en una gran inversió per ampliar l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb la construcció d'un nou edifici connectat a l'existent. Aquesta ampliació, segons Espot, serà un revulsiu important per al sistema de salut públic del país.

Pel que fa a la planificació del nou projecte hospitalari, Espot ha avançat que abans de final d'any el Govern haurà completat l'estudi de necessitats i una primera valoració del cost, amb l'objectiu de prendre decisions pressupostàries de cara a l'any vinent. Així mateix, ha reiterat el compromís de l'Executiu amb la prevenció de malalties i la promoció d'una atenció sanitària eficient i qualitativa, destacant que els professionals de la salut tenen un rol fonamental en aquest sistema.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT