PUBLICITAT

POUP Ordino

Els veïns reclamen més canvis al POUP després de presentar 147 al·legacions

Dolsa critica la gestió financera del projecte durant la presentació de les al·legacions

Per El Periòdic

El conseller d'Units per Ordino, Enric Dolsa, durant la sessió de consell de comú.
El conseller d'Units per Ordino, Enric Dolsa, durant la sessió de consell de comú. | ANA/M.R.

El Comú d'Ordino ha finalitzat aquesta setmana la segona exposició pública del Pla d'Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), després de 30 dies hàbils, des del 5 d'agost fins al 17 de setembre. Durant aquest període, s'han presentat un total de 147 al·legacions, les quals seran revisades i analitzades abans de la seva aprovació provisional, prevista per abans del 5 de novembre. La cònsol major i consellera d'Urbanisme, Maria del Mar Coma, ha subratllat que les al·legacions "es tindran en compte sempre que mantinguin la coherència amb l'essència d'aquest Pla".

La primera exposició pública, que va tenir lloc entre desembre de 2022 i març de 2023, va generar 220 al·legacions, la majoria de les quals es referien a la reclassificació de sòl privat a no urbanitzable. En aquesta segona fase, el POUP redefineix les zones de protecció rural amb l'objectiu de preservar el caràcter agrícola i verd de la parròquia.

Durant la sessió del Consell de Comú celebrada avui, el conseller de la minoria Enric Dolsa, ha expressat el seu desacord amb la gestió urbanística de la parròquia, tot i mostrar-se obert a col·laborar amb la majoria. "Ens hem abstingut perquè, si bé hi ha hagut gairebé tres milions i mig d'ingressos per taxes de construcció, això no és motiu per felicitar-nos, sinó tot el contrari", ha afirmat Dolsa, remarcant que "això significa que la parròquia s'ha omplert de grues i construcció massiva".

A més, la sessió ha servit per aprovar el tancament de comptes de l'exercici 2023, amb un superàvit pressupostari de cinc milions d'euros. Els ingressos totals han estat de 17.977.696,05 euros, mentre que les despeses han ascendit a 12.915.698,75 euros. El conseller de Finances i Pressupost, Ludovic Albós, ha destacat que la major part dels ingressos prové dels impostos directes relacionats amb la construcció, tot explicant que la despesa pressupostada en inversions ha quedat executada en un 24,95%. Les inversions més destacades inclouen la millora de voreres (342.752,15 €), el parc infantil de la Covanella (160.259,92 €) i la reforma del magatzem de la Cortinada (247.110,41 €).

Malgrat els resultats positius, Dolsa ha qüestionat la gestió financera del Comú, criticant que hi hagi "nou milions d'euros en certificats de dipòsit a curt termini, mentre que hi ha un endeutament de gairebé dotze milions d'euros". El conseller ha proposat utilitzar part d'aquests diners per reduir el deute: "Els interessos dels certificats són inferiors als que paguem pels préstecs. Per tant, per a una bona gestió, el que faríem és agafar cinc milions d'aquests certificats i reduir el deute de dotze a set milions", ha suggerit Dolsa. Tot i això, la majoria ha rebutjat la proposta.

Dolsa també ha criticat la manca d'inversió real del Comú, afirmant que "si no es gasten els diners, el superàvit no és un èxit", a més de destacar que només s'ha executat el 60,39% de la despesa pressupostada inicialment, la qual cosa ha contribuït a generar el superàvit. "Si no es fan les inversions previstes, és clar que els números sortiran positius", ha declarat.

En relació amb el POUP, Dolsa ha reiterat la necessitat d'una planificació urbanística més acurada per evitar una expansió descontrolada. "Entenem que no podem continuar de la manera com es continua, perquè si no, Ordino se'n va a morris", ha advertit. Malgrat les seves crítiques, Dolsa ha mostrat la seva voluntat de col·laborar amb la majoria en l'aprovació del POUP, i Coma ha agraït la seva disposició, reiterant la posició de la majoria de voler "una parròquia on tothom pugui viure de la millor manera possible".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT