PUBLICITAT

Edifici Ròdol

Helena Mas: "No vam preveure que hi hagués malestar per part de la comunitat de veïns"

La ministra de Salut ha informat que la setmana que ve es reuniran de nou amb els veïns per aclarir detalls del projecte

Per Alex Montero Carrer, Arnau Ojeda Garcia

La ministra de Salut, Helena Mas, moments abans de la compareixença al davant de les comissions legislatives d'Afers Socials i Igualtat i de Sanitat.
La ministra de Salut, Helena Mas, moments abans de la compareixença al davant de les comissions legislatives d'Afers Socials i Igualtat i de Sanitat. | SFGA

Arran de la polèmica generada per la instal·lació de serveis de salut mental externalitzats a l’edifici Ròdol, la ministra de Salut, Helena Mas, ha anunciat que la setmana vinent es reunirà amb els veïns per oferir més detalls sobre el projecte. Mas ha expressat sorpresa pel malestar sorgit: “Potser no ho vam preveure”, ha dit, tot destacant que “és habitual trobar centres mèdics en edificis residencials”. La trobada se centrarà en explicar amb precisió les activitats previstes a les instal·lacions, aclarint que en cap moment es preveuen altercats, agressions o danys causats pels pacients. “Els explicarem que hi ha diferents graus d’intervenció en salut mental i els tipus de perfils que hi aniran”, ha assenyalat la ministra, afegint que “les persones desestabilitzades no van a una consulta externa”.


LLEGEIX MÉS: El SAAS invertirà 1,2 milions d'euros en dispositius ambulatoris de salut mental


Així doncs, la ministra ha explicat que la principal preocupació dels veïns es deriva d’una falta de comunicació en les fases inicials del projecte. Les queixes es centren en la instal·lació de serveis de salut mental en un edifici que també compta amb una entrada compartida amb altres veïns. Mas ha reafirmat que aquestes instal·lacions són de consulta externa, destinades a perfils que no requereixen un nivell alt d’assistència, i que el Ministeri de Salut està treballant per millorar la comunicació amb la comunitat. A tall d’exemple, Mas ha parlat de persones amb trastorns alimentaris o algun grau de depressió. Finalment, la ministra ha reiterat la satisfacció del seu ministeri: "Nosaltres estem contents de poder externalitzar aquests serveis". 

Pel que fa a altres iniciatives relacionades amb habitatges assistits, Helena Mas ha fet referència al projecte del Solà d’Enclar, el qual preveu llars amb suport. En aquest cas, no hi ha hagut queixes per part de la comunitat de veïns. "Tenim dues plantes de pisos, cada una amb un nivell diferent d’intensitat assistencial", ha explicat la ministra. A la planta amb menys suport assistencial, les persones viuran de manera més independent, però comptant amb serveis mínims, com una cuina, un lavabo, una sala d’estar i una zona comuna per promoure activitats comunitàries. En canvi, a la planta superior es trobaran les llars amb suport més intensiu, amb espais comunitaris i cuines a les habitacions. Entre 12 i 16 persones conviuran en aquest entorn assistit.

Mas confirma la compareixença per l'afer Grifols

La titular de Salut també ha confirmat aquest matí que la compareixença conjunta amb la ministra de Presidència, Economia i Empresa, Conxita Marsol, per donar explicacions sobre la cancel·lació del projecte Grifols està prevista per a mitjan octubre. Mas ha explicat que la compareixença davant la Comissió Legislativa s'afronta "amb total naturalitat", donada la implicació dels dos ministeris en el projecte.

"La tutela del projecte Grifols correspon tant al Ministeri de Presidència, Economia i Empresa com al Ministeri de Salut", ha afirmat Mas, recordant que aquest projecte, iniciat fa uns anys, ha estat gestionat i impulsat conjuntament per aquests dos departaments. Per aquest motiu, segons ha explicat la ministra, és responsabilitat d’ambdós ministeris comparèixer davant la Comissió Legislativa per oferir les explicacions pertinents.


LLEGEIX MÉS: El terreny destinat a la construcció de Grifols, encara en l'aire

Les declaracions arriben després que el grup parlamentari Demòcrata sol·licités la compareixença de les dues ministres per aclarir els motius de la cancel·lació del projecte. En aquest sentit, Mas ha reiterat que, tant el Consell General com el Govern han respost en diverses ocasions a preguntes relacionades amb Grifols: "Sempre que hi hagi una pregunta, el CAP o nosaltres mateixos podrem respondre", ha dit la ministra, insistint en el compromís de transparència del Govern en aquest afer.

Finalment, Mas ha posat èmfasi en la importància de continuar treballant en projectes d'innovació i salut, i ha destacat que la compareixença continua el mateix procés habitual que qualsevol altre projecte sota la tutela dels ministeris involucrats. Cal destacar que en aquesta, Mas i Marsol hauran de respondre sobre els detalls d'aquesta decisió i les alternatives que el Govern està considerant per a la reubicació o el futur ús d'aquests espais.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT