PUBLICITAT

Andorra la Vella

El projecte 'Primer la Llar' de la Creu Roja beneficia a 29 persones durant el 2023

D'aquesta xifra, un 30% han pogut millorar la seva situació personal trobant feina i ja no necessiten aquest suport

Per Arnau Ojeda Garcia

Tots els assistents, moments després de l'acte del balanç del programa 'Primer la Llar.'
Tots els assistents, moments després de l'acte del balanç del programa 'Primer la Llar.' | EL PERIÒDIC/A.O.G.

Un total de 29 persones s’han beneficiat del projecte ‘Primer la Llar’, de les quals «un 30% han pogut millorar la seva situació personal trobant feina i ja no necessiten aquest suport», segons ha explicat Marta Alberch, membre del Comitè director de l’INH, afegint que «amb un altre edifici assemblat amb aquest es donaria resposta a la llista d’espera actual». Avui dimarts s'ha fet balanç d’aquest programa socioeducatiu d’acompanyament a persones en risc d’exclusió social que busca afavorir un projecte de vida autònoma en un entorn comunitari i normalitzat, el qual està gestionat per la Creu Roja amb el suport d’Afers Socials i de l’Institut Nacional d’Habitatge (INH).

Les xifres del projecte durant el 2023

L’any passat es van fer 27 adjudicacions d’habitatge, de les quals 20 estan actualment ocupades amb 22 residents, cinc han finalitzat amb èxit i dos han estat baixa per causa major. De les persones que actualment viuen a Casa Aristot Mora, un 59,1% són homes i un 40,9% dones. 

Pel que fa a les edats, la majoria, tenen més de 60 anys, un 36,4%, mentre que un 27,3% tenen entre 50 i 60 anys; un 18,2% tenen entre 40 i 50 anys; un 13,6% entre 18 i 30 anys, i un 4,5% entre 30 i 40 anys. El 50% de les persones beneficiàries són persones amb diversitat funcional reconeguda. Respecte a la seva situació laboral, un 36,4% no treballa, un 22,7% sí que treballa, mentre que un 18,2% té una pensió d’invalidesa i un 13,6% té una pensió de jubilació.

El 2023 se’n van realitzar 339 intervencions en àrees claus com la sanitària, la laboral, l’econòmica i la sociofamiliar. Un 52% va millorar la seva participació en la comunitat, un 41% va millorar la seva situació sanitària i un 24% van trobar feina estable. Uns resultats que el vicepresident de la Creu Roja Andorrana, David Fraissinet, ha qualificat «d’encoratjadors». Un projecte pel qual la «societat andorrana ha d’estar orgullosa», va destacar la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, qui ha ponderat que «l’habitatge és una necessitat del país per la qual s’està treballant i estic segura que entre tots millorarem la situació».

D’altra banda, la secretària d’estat d’Afers Socials, Ester Cervós, ha posat en relleu «la importància d’impulsar l’entesa entre l’administració pública i el sector privat» per donar resposta, en aquest cas, a un programa que busca aconseguir l’autonomia personal que permeti vida independent d’aquest sector de la població. 

Les fases del projecte

Concretament, ‘Primer la Llar’ consta de tres fases: l’acollida, la intervenció i la sortida, totes elles gestionades des de la Creu Roja. En la primera d’aquestes es realitza una entrevista per conèixer en detall a la persona i se’l dissenya un pla de treball individual. Posteriorment, es comença a buscar l’assoliment dels objectius plantejats al pla de treball amb visites trimestrals. En darrer lloc, la sortida, en la qual es duu a terme un acompanyament a les persones que surten del programa per assegurar que no tornen a caure qualsevol dels riscos d’exclusió social.

Més projectes d'habitatge a preu assequible

En referència a altres projectes d'habitatges a preu assequible, Marsol ha informat que pel que fa a l'hotel Àrtic aviat s'enquitranarà el vial que hi haurà al voltant i el pàrquing del darrere i espera que “a finals de mes es pugui fer l'escriptura definitiva i la cessió de l'immoble a l'INH”. Així, mentre el Comú enllesteix les obres s'espera que estigui tot el procés finalitzat perquè els inquilins puguin començar a viure en aquest immoble quan els treballs finalitzin. A més ha reiterat que cap a finals de juliol, es podria posar ja disposició els 15 habitatges cedits pel Comú d'Encamp. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT