El director general de FEDA, Albert Moles, i la directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb els Clients, Nerea Moreno, han presentar avui el nou Pla d’Igualtat de FEDA, amb l’objectiu que el 30% de la plantilla del Grup FEDA (el qual inclou la matriu i les filials FEDA Ecoterm, FEDA Solucions i CTRASA) siguin dones el 2026, així com que mínim el 50% de les noves incorporacions siguin dones. També han assegurat que un dels objectius principals és aconseguir reduir la bretxa salarial passant del 14% al 10% i analitzar la situació per saber com s’ha arribat a aquesta bretxa i com reduir-la. La directora de Sostenibilitat, però, ha reconegut que FEDA és una empresa que avui en dia continua estant bastant ‘masculinitzada’, i que per aquest motiu el nou Pla d’Igualtat porta accions concretes com per exemple que a l’hora de fer les contraccions generals donaran un 2% més de puntuació a les dones i, en el cas de les àrees de la parapública que estan més masculinitzades, un 5%. En aquest sentit, Moles ha defensat que “cal que es facin els esforços necessaris per avançar i que hi hagi les mateixes oportunitats entre homes i dones i prioritzar les dones perquè tinguin més facilitats quan calgui”.
Seguint aquesta línia, FEDA també farà una tasca proactiva per buscar més dones que puguin entrar a formar part d’aquestes àrees que avui en dia estan masculinitzades, així com continuar treballant amb la Universitat d’Andorra per crear una beca d’estudis d’enginyeria informàtica de dones al país. Durant la presentació del nou Pla, s’ha informat que el 2022 el 45,5% de les contractacions de la parapública van ser dones, i tenint en consideració aquestes dades, el comitè d’ètica i igualtat de FEDA, ha establert un seguit de mesures entre les quals hi ha el ja esmentat 5% més de puntuació per les candidatures femenines en les àrees on hi ha més homes. La directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb els Clients, ha remarcat que aquest augment de la puntuació, no vol dir que no es contractin dones que “no estiguin capacitades” sinó que davant dues candidatures similars es prioritzarà la d’una dona, ha explicat Moreno tot afegint que aquesta mesura es mantindrà fins que es pugui garantir que el 40% de la plantilla són dones. També volen fer una tasca de comunicació interna per donar a conèixer més el Pla d’Assetjament que van incorporar fa dos anys, ja que s’han adonat que hi ha gent que no en té constància o no saben com funciona.
En aquest sentit, el director general de FEDA, ha recordat que l’any 2019 la companyia ja va començar a treballar en un seguit d’accions que han comportat un augment de la sensibilització de la plantilla, amb protocols com el de prevenció de l’assetjament, que des de la seva aplicació no s’ha hagut d’actualitzar. Moles també ha apuntat que en aquell moment volien ser com uns referents i obrir canals a altres empreses que volguessin implementar el Pla.
Quant a la bretxa salarial i l’objectiu de reduir-la al 10%, des de la parapública han explicat que la situació actual es deu al fet que els salaris més alts solen ser els de persones que porten més anys a la companyia i, que en el cas de FEDA, corresponen als anys en què els homes eren majoritaris en la plantilla, així com pels complements que es paguen en les àrees més masculinitzades, com la d’operaris. Per tal d’analitzar com evoluciona la situació han assegurat que es publicarà cada any aquest indicador i es faran auditories dels llocs de treball per valorar que hi hagi criteris equitatius. També es pretén que els càrrecs de responsabilitat estiguin ocupats en un 45% per dones, un objectiu que ja s’està a punt d’assolir.
D’altra banda, FEDA també preveu equiparar les hores de permís que fan servir homes i dones, ja que van apuntar que actualment “hi ha el doble de dones que d’homes que s’acullen als permisos dels quals poden gaudir”. A més, es vol reduir un 5% les hores que sobrepassen la jornada laboral.
Pel que fa a la comunicació, Moreno ha explicat que el Pla d’Igualtat també incorpora fer una tasca de valorització dels llocs de treball que estan més feminitzats, com és el cas de l’administració i l’atenció al client, així com apostar perquè les dones que treballen a FEDA tinguin més presència en les notícies i campanyes de la parapública.
Interconnexió elèctrica/ D’altra banda, i quant a l’acord internacional per iniciar els treballs per a l’establiment de la nova interconnexió elèctrica entre Espanya i Andorra que el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, van tractar dimarts passat, Moles ha manifestat que no disposen del projecte final i ha recordat que en el seu moment es va parlar d’un projecte d’uns 15 milions, malgrat que va reconèixer que ara la xifra “possiblement” serà “una mica més”. El director general de FEDA, ha manifestat que no compta amb informació “concreta” ni “tancada” al respecte i que, per tant, ara caldrà veure el cost, el finançament i els terminis d’aquest projecte que ha de reforçar les infraestructures ja existents i garantir el subministrament energètic del país.