Els importants fons documentals que tenen els clubs i les federacions esportives del país porta a l’Arxiu Nacional a estudiar l’opció de recollir el seu patrimoni documental, per a que pugui cuidar-se en les millors condicions i ciutadans i investigadors ho tinguin a la seva disposició per a l’estudi.
L’anunci es va realitzar al seminari sobre fons documentals del món de l’esport que es va realitzar ahir a l’Auditori Nacional d’Andorra, on diversos especialistes d’arxius europeus van donar a conèixer les seves experiències. Susanna Vela, cap de l’Arxiu Nacional, va exposar que comprovaran «quin tipus d’accions podem tirar endavant a partir de l’any que ve. Hi ha moltes entitats que han començat a endreçar els seus arxius», amb l’ajuda de la institució de la que forma part, tot i que «caldria fer una acció molt més gran a nivell de tot el país per veure quin és l’estat de tota aquesta documentació per poder fer accions més concretes».
Vela va assenyalar que quan els fons documentals d’entitats sense ànim de lucre tenen més de 30 anys, passen a formar part del patrimoni documental d’Andorra, podent-se posar a disposició de qui ho demani. Els primers que tenen la intenció de recuperar són els del Comitè Olímpic Andorrà, la Federació de Rugbi, la Federació d’Escacs de les Valls d’Andorra i la Federació de Caça i Pesca, que consideren que són entitats pioneres en l’associacionisme esportiu. A dia d’avui, l’Arxiu Nacional només custodia el fons fotogràfic de l’Esquí Club d’Andorra i una pel·lícula del Soldeu Esquí Club del 1937.