La revolució cubana va triomfar a primers d’any de 1959 i els seus resultats van comportar que els Estats Units el 1960 imposessin un embargament comercial, econòmic i financer a l’illa caribenya. Una situació que ha durat més de mig segle i que va ser un dels punts calents de la guerra freda entre els dos grans blocs al llarg de dècades. A finals del 2014 els dos països acordaven establir relacions diplomàtiques i l’any passat es van reobrir les ambaixades, el que ha de significar molt lentament la normalitat entre els dos estats. L’esport és un dels elements en que es veu reflectida aquesta distensió. A la Conch Republic Cup hi serà present un andorrà, Marcel Lescano.
El govern dels Estats Units ha començat a permetre de forma limitada els viatges en vaixell a Cuba i aquesta és la primera ocasió en que la Casa Blanca aprova la disputa de la prova, que en anys anteriors s’havia produït però més aviat de forma furtiva. Fins i tot havia portat problemes per alguns dels seus participants, arribant a ser fins i tot acusats de comerciar amb l’enemic. L’esdeveniment va iniciar-se el 1997 per establir relacions entre regatistes nord-americans i cubans, però als Estats Units no es veia amb bons ulls pel significat polític que tenia. Representants governamentals van intimidar als organitzadors i el 2003 va realitzar-se la darrera edició. Aquell any, en arribar a aigües estadudinenques, les embarcacions van ser abordades pels guardacostes i se’ls van confiscar càmares, sistemes GPS i gràfics. Alguns dels participants van ser acusats i fins i tot van passar per la cort federal de Miami.
Però aquesta situació queda enrera i ara tenen el camí lliure de les noranta milles que separen Key West de l’Havana. Lescano hi competirà del 27 de gener al 6 de febrer a bord del Pretty Vegas, un Salona 44 d’Álex Sastre, amb una tripulació de 10 components, tots ells professionals. L’andorrà farà funcions de tàctic o trimmer. La prova consta de sis regates. L’obra la que va de Key West a Varadero. Després es disputen a l’Havana i de tornada de la capital cubana a Key West. «Per tot el que l’envolta hi haurà un ambient força mediàtic i també polític», assegura Lescano, que veu aquest moment com a històric, demostrant que «l’esport tota la vida ha trencat fronteres. Obrirà portes a altres esdeveniments». Aquest és només un pas més per restablir i normalitzar relacions entre dos països que han viscut durant més de cinc dècades un a l’esquena de l’altra tot i la proximitat existent.
Perquè les relacions han estat més que complicades, amb situacions realment greus per a la geopolítica internacional. Als organitzadors «més d’una vegada el govern dels Estats Units els han collat, realitzant fortes pressions fins que van aconseguir que es deixés de fer», llavors, quan es feia d’una manera més aviat clandestina. Ara, ben al contrari, compta amb tot el suport mediàtic perquè és «la primera flota amb el permís oficial dels dos governs». A més de tot l’element significatiu que té, la Conch Republic Cup no deixa de ser una competició. I en aquest apartat l’objectiu està en acabar «entre els cinc primers».