El triomf d’Eslovènia a l’Eurobasket no entrava a les travesses. Tot i la qualitat de bona part dels seus jugadors, es pensava en altres seleccions com a favorites per adjudicar-se el trofeu continental. Però els balcànics van posar-ho tot a la pista i a base de talent van anar superant rivals fins a la victòria final. Entre els campions es troba un dels nous fitxatges del BC MoraBanc Andorra, Jaka Blazic, que demà serà al Principat per passar revisió mèdica i començar a entrenar amb els seus companys.
El nou jugador del MoraBanc va ser part activa durant tota la competició del combinat eslovè. Va disputar tots els partits tenint un paper enèrgic, per ajudara la seva selecció a guanyar tots els duels, una situació que feia anys que no es produïa en un Eurobasket. L’últim equip en aconseguir-ho va ser Lituània el 2003, però en aquella ocasió només va disputar sis enfrontaments, perquè l’esdeveniment el disputaven un total de 16 conjunts, i no 24 com aquesta darrera edició. La gesta també l’han aconseguit altres països. Qui més, va ser la URSS, que va guanyar nou campionats seguits del 1951 al 1971, amb 56 victòries seguides. També s’havia mantingut invicte el 1947 i després el 1981. També va aconseguir-ho Letònia (1935), Lituània (1937 i 1939), Txecoslovàquia (1946), Egipte (1949), Iugoslàvia (1973, 1975, 1989, 1991, 1995 i 2001) i Itàlia (1983).
El primer rival dels eslovens en aquest Eurobasket va ser Polònia, amb cinc punts obra de Blazic en els pocs més de 13 minuts que va ser a la pista. Davant Finlàndia en va aconseguir set en quasi el mateix temps, mentre que contra Grècia va ser l’únic matx on no va veure cistella, jugant nou minuts. Va recuperar l’encert amb Islàndia, sent la seva millor actuació en l’estadística anotadora, amb 15 punts. També va ser el partit on més va comptar per a l’entrenador, disputant 19.24 minuts. A l’últim duel de la fase de grups anotava set contra França.
Arribava el període decisiu de la competició amb els enquadraments. Una derrota significava l’eliminació, però Eslovènia va continuar a ritme de victòria. El primer conjunt al que deixava fora era Ucraïna, amb vuit punts del jugador del MoraBanc en el quart d’hora que va estar sobre el parquet. Als quarts de final només n’anotava un contra Letònia, a l’enfrontament que menys va jugar, un total de 7.19 minuts. Va estar quasi el doble de temps en pista a les semis contra Espanya, una de les principals favorites i que defensava el títol continental. Blazic aportava set punts i ajudava el seu país a plantar-se a la final, on es trobaria als seus veïns serbis. En un matx intens els eslovens s’imposaven i ajudava amb set punts. Blazic torna de l’Eurobasket amb la medalla d’or, amb una mitjana de 6,33 punts per partit i 7,88 de valoració.
Aportació de l’ACB / El nivell dels equips de la Lliga Endesa permet que a les competicions internacionals l’ACB sempre hi estigui representada amb un bon nombre de jugadors. De fet, tots els clubs van comptar amb algun component. I molts aquest estiu s’han penjat una medalla. Són 18 els que van pujar al podi. L’Eurobasket va disputar-se amb un rècord de participació de representants de la màxima categoria del bàsquet espanyol, amb un total de 44 jugadors, convertint-se en la lliga que més en va aportar. En segon lloc es trobava l’NBA amb 32.
L’or a Istanbul d’Eslovènia no només va significar l’or del Blazic, sinó també per a dos jugadors del Reial Madrid, Luka Doncic i Anthony Randolph. La plata se l’adjudicava Sèrbia, amb el també jugador blanc Ognjen Kuzmic, a més de Dragan Milosavljevic de l’Unicaja. El bronze d’Espanya, com és evident, va ser el que va comptar amb un major nombre de representants de la Lliga Endesa, amb cinc: Juan Carlos Navarro i Pierre Oriola (FC Barcelona Lassa), i Fernando San Emeterio, Joan Sastre i Guillem Vives (València Basket).
A la FIBA AmeriCup van ser set els que es penjaven un metall. Amb els Estats Units guanyava l’or Alec Brown (Movistar Estudiantes), la plata els argentins Facu Campazzo (Real Madrid), Marcos Delía (UCAM Múrcia), Patricio Garino i Luca Vildoza (Baskònia) i Lucio Redivo (RETAbet Bilbao Basket); i el bronze el mexicà Paco Cruz (UCAM Múrcia). A l’Afrobasket Clevin Hannah (UCAM Murcia) va guanyar el bronze amb Senegal. De tots aquests, tres van aconseguir entrar al cinc ideal de l’esdeveniment. Doncic de l’Eurobasket, i Campazzo i Cruz de l’AmeriCup.
Festa de presentació al carrer amb els aficionats
Dissabte el MoraBanc es presentarà en una festa al carrer amb els seus seguidors, en un acte que ja va realitzar l’any passat i que va ser exitós. Serà a l’avinguda Meritxell, just davant de la seu central del principal patrocinador de l’equip. L’esdeveniment s’iniciarà a les 18.30 hores. S’instal·larà un escenari on aniran sortint els jugadors i el cos tècnic. Al mig del carrer hi haurà una cistella. El club posa a la venda les noves samarretes amb el lema Mai por a 3 euros, que és a benefici d’Unicef Andorra. Tothom que la compri tindrà dret a dos llançaments de tir lliure. Qui l’encerti guanyarà una entrada pel matx del 4 d’octubre davant el Montakit Fuenlabrada, i si ho fa en dues ocasions se n’adjudicarà dues. Tots els participants entraran en un sorteig d’una samarreta oficial signada i una pilota de la Lliga Endesa. També es produirà l’actuació del Cor de Rock d’Encamp. El club posarà al costat de l’escenari un punt de venda dels nous equipaments de la propera temporada.