Objectiu 2023. Així es podria resumir el plantejament de la temporada 2019-20 d’esquí alpí. «Aquest any no hi ha ni Jocs Olímpics ni Mundial i per això hem plantejat la temporada d’una manera més progressiva i amb una mica més de calma. Així podrem construir i preparar als equips de cara a les pròximes tres temporades, on sí que hi ha Mundials, Jocs i Finals. D’aquesta manera, els atletes hi arribaran amb més força i qualitat. Confio plenament amb l’staff i en la bona feina dels esquiadors per assolir els resultats que els demanem», exposava el director esportiu de la secció d’alpí de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE).
Abans, però toca afrontar aquesta temporada. «Encara es troben en període de preparació. Tant l’equip de tècnica masculí com el femení han tornat de fer una d’Ushuaia fa 10 dies, on han pogut entrenar bé encara que les condicions meteorològiques han estat difícils, amb molta neu i pluja. Ha estat un estatge dur físicament i mentalment però l’staff ha fet una bona feina i el volum de dies i d’entrenaments era el previst. Així doncs, estem segurs que els esforços donaran els seus fruits en aquesta temporada. Demà [avui per al lector] tots els equips de la FAE marxen a esquiar entre Stelvio, Saas-Fee i Wittenbuth per seguir donant continuïtat a la pretemporada». De totes maneres va considerar que els corredors «estan bé, el balanç dels entrenadors i el preparador físic és bo».
Tècnica femení
L’equip de tècnica femení començarà amb la Mimi Gutiérrez a la Copa del Món de Levi (Finlàndia) el 16 de novembre i a Killington. El seu objectiu serà assolir uns objectius regulars dins del Top 30 de la Copa del Món. «Confio plenament en ella perquè té el nivell necessari i el dorsal. Només li demanem una mica més de regularitat», va assegurar Tissot. Pel que fa a la Cande Moreno, finalitzarà la seva preparació al Canadà amb 12 dies d’entrenament i iniciarà la temporada al circuit de la Copa d’Europa a Noruega el 5 i 6 de desembre. Els seus objectius són estabilitzar el seu rànquing en el Top 30 i arribar en bona disposició per al Mundial júnior i per assolir un resultat Top 15 o Top 10.
Tècnica masculí
Tissot: «Confio plenament en la feina dels corredors i de l’‘staff’ per assolir els objectius que els demanem»
Els nois finalitzaran la pretemporada a Noruega, on marxaran el 17 de novembre, i iniciaran les curses a la Copa d’Europa a Funesdalen el 29 i 30 de novembre mentre que l’1, 2 i 3 de desembre competiran a Trysil amb el gegant. «En primer terme l’objectiu és posicionar-se bé en el Top 30 i marcar punts. En segon pla i en funció de com vagin els resultats, ja decidirem si tenim la capacitat, el nivell i la bona disposició per participar en la Copa del Món. Confio que ho aconseguirem i, per intentar potenciar aquest objectiu, el dia 12 de desembre Àxel [Esteve], Joan [Verdú] i Àlex [Rius] marxaran a Canadà per participar en unes NorAms a Nakiska, on l’objectiu principal serà rebaixar punts FIS per assolir un millor rànquing i tenir millors dorsals de cara al gener», va exposar Tissot.
Pel que fa als més joves, «el Xavi i el Bartu es quedaran a Europa per competir al circuit FIS fins al Nadal». Quant a la velocitat, marxaran al Canadà el 25 de novembre per acabar la temporada de preparació i participar en els primers NorAm de descens i supergegant el 9 i 16 de desembre. L’objectiu també serà de rebaixar punts per posicionar-se millor i tenir un millor dorsal de cara a les copes d’Europa del gener.
El retorn de Verdú
Verdú: «No em prenc la temporada com un any de transició, no estic al meu màxim però estic en bona forma»
Joan Verdú està preparat per tornar a la competició després de dues temporades complicades marcades per les lesions. «Em vaig posar els esquís per primera vegada a Saas-Fee durant set dies, on vam provar les sensacions. Després vam anar a Argentina, i m’he començat a notar molt bé físicament. Hem començat a treballar fort i em sento en plena forma, he entrenat bé en diferents disciplines i estic confiat i content de com ha anat la recuperació. Ara marxem a fer una setmana de velocitat, crec que és important no centrar-me només en el gegant». De cara a la competició va assegurar que «no em poso les expectatives molt altes perquè després de les lesions és difícil fixar uns objectius seriosos però crec que pot anar bé. Lluitaré per estar al Top 30 de la Copa d’Europa i ja veurem com evolucionem».
Tot i això, l’atleta va apuntar que no es pren la temporada com un any de transició: «No estic en el meu top de forma però em trobo bé. Vull veure com començo a les primeres copes d’Europa per agafar ritme de carrera. A partir d’aquí ja valorarem si provarem alguna Copa del Món. És important també millorar el rànquing amb els dorsals perquè quan sortim a la Copa del Món amb un dorsal tan alt és complicat. Aquest any no tinc l’oportunitat de seguir tant el circuit de la Copa del Món però això m’obre més les portes de millorar els punts i tenir opcions més reals als Mundials per intentar lluitar i no sortir amb el dorsal 80». Quant a les disciplines, va indicar que pel que fa a la Copa del Món se centrarà en gegant però que no vol deixar de banda la velocitat en Copa d’Europa.
La lluita de Pallàs
Pallàs: «No sé com anirà el transplantament de ròtula i cartílag però el metge i jo confiem que anirà bé»
La creu de la moneda és per a Carmina Pallàs, que segueix amb problemes al genoll: «Arrossego una lesió al cartílag del genoll esquerre i em disposo a fer un trasplantament per arreglar-la. Després d’un creuat al mes de desembre que va acabar amb la meva temporada i les operacions del passat, intentaré fer net amb això. M’espera una llarga recuperació però espero tornar més forta i poder esquiar millor i sense dolor». «Ara fa tres setmanes que estic en llista d’espera per un donant i quan el trobin m’han de fer l’operació en menys de tres dies perquè és un implant de ròtula i cartílag fresc», afegia. «La veritat és que no sé del tot com anirà aquesta operació però el metge i jo estem confiats i esperem que vagi bé».