Un dels gran problemes a nivell mediambiental a Andorra ha estat el vessament de gasoil que s’ha acabat filtrant fins al riu. A Andorra el sistema de calefacció més utilitzat és el de la típica caldera de gasoil, moltes de les quals porten molts anys en funcionament sense haver passat les inspeccions necessàries i per tant són susceptibles d’un funcionament irregular i tenen més possibilitats de provocar un accident en forma de fuga del combustible.
L’episodi més recent que es coneix es va produir el març passat en un edifici de la vall d’Incles, quan 3.000 litres de gasoil de calefacció van anar a parar a la natura i no al dipòsit de l’edifici que els esperava. Ahir es va fer la presentació de la jornada sobre instal·lacions, subministrament i emmagatzematge d’hidrocarburs que s’ha organitzat per enfocar el problema de manera global i conscienciar la població de les conseqüències ambientals que comporta no fer el manteniment dels dipòsits, i d’ella va sorgir una xifra per reflexionar, ja que el Govern està francament preocupat per l’increment de fuites d’hidrocarbur provinents de dipòsits o instal·lacions d’edificis, i estima que en aquests moments hi ha 294 dipòsits que estan emanant combustible en diferents quantitats.
El tècnic de l’Àrea de Seguretat Industrial, Josep Maria Arnaus, va assegurar que la problemàtica de les fuites d’hidrocarburs s’ha anat agreujant amb el temps, ja que no es disposa d’un cens per saber on són els dipòsits, i es calcula que actualment n’hi ha 294 que tenen algun tipus de fuita cap al sòl. Tot i això, Arnaus va dir que abans que el Govern iniciés un seguiment acurat de la qüestió el 2005, hi havia fins a 760 dipòsits amb problemes d’estanquitat. Toca per tant incitar amb més contundència a fer inspeccions i posar al dia els dipòsits.
Per a més informació consulti l’edició en paper.