La cap de l’Àrea d’Igualtat, Mireia Porras, va explicar ahir la resolució de dos casos de discriminació laboral a dues persones transgènere durant l’any 2017: una patia assetjament i l’altre no trobava feina. El primer cas es va solucionar parlant amb l’empresa, qui va canviar de departament a la víctima, mentre que al segon se’l va ajudar i actualment ja està treballant. Així ho va anunciar el Govern amb motiu del Dia Internacional LGTBIQ.
En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va dir que malgrat que qualsevol persona o empresa que discrimina per motius de gènere és mereixedora de sanció, es necessiten «els elements legislatius oportuns» que «malauradament, encara no es tenen». Per això, la futura llei d’igualtat inclourà un règim sancionador i dotarà els tècnics de l’administració d’eines de tutela judicial. Espot, a més, va assegurar que aquesta llei entrarà a tràmit parlamentari en les setmanes vinents i va dir que «és una llei de país, al marge de les polèmiques polítiques», pel que espera que tots els grups parlamentaris hi donin suport.
Tot i que oficialment l’any passat l’Àrea d’Igualtat només va rebre aquests dos casos de discriminació laboral, el ministre va dir estar «convençut» que n’hi ha més, però que no han arribat al servei. Per aquest motiu, com a mesura de prevenció, pròximament s’engegaran campanyes publicitàries de sensibilització, més enllà de les mesures habituals del Servei d’Inspecció de Treball.
Formar el professorat
Per altra banda, Porras va anunciar que enguany es farà una formació als professors de les diferents escoles del país, a través de la Universitat d’Estiu, en la qual es tractarà de manera específica la igualtat de les persones LGTBIQ. «S’intentarà donar eines perquè els mestres detectin i puguin intervenir quan un alumne tingui dubtes o, sobretot, pateixi qualsevol tipus de discriminació, desigualtat o bullying», va explicar la cap d’àrea.
Ajuda al web
Tant Espot com Porras van convidar a tothom que ho necessiti a «que ens vingui a veure» a través d’un accés directe al web d’Afers Socials, a l’Àrea de Polítiques d’Igualtat. Qualsevol persona pot escriure de manera anònima dubtes i aportacions en relació a la qüestió LGTBIQ i un professional de l’àrea li contestarà. Si escau, s’iniciarà un seguiment al Servei d’Igualtat.
Andorra forma part des del 2016 de tres informes del Consell d’Europa i la Unesco que mesuren els drets a favor de les persones LGTBIQ i les polítiques inclusives. En un d’ells, el Principat se situa el 10è de 49 països analitzats. Malgrat que les notes generals són satisfactòries i el país ha fet «grans avenços», Espot va reconèixer que «encara hi ha recorregut».