El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza el pròxim 18 d’abril la 17a Jornada de les ciències centrada en l’evolució de l’univers. Com a innovació, també se celebrarà la 1ª Trobada de Joves científics i hi haurà una xerrada oberta al públic.
Les ponències aniran a càrrec del reconegut doctor en matemàtiques i professor titular en ciències computacionals a la Universitat de Màlaga, Francisco R Villatoro, qui també pronunciarà una altra xerrada en el Centre de Formació Professional, en el marc de la 1a Trobada de Joves científics. Aquesta segona conferència va destinada als alumnes i professors dels diferents centres escolars que participaran a la trobada científica que s’allargarà fins al migdia, amb l’objectiu fomentar la recerca i la creativitat científica entre els joves. Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat i membres de l’Institut d’Estudis Andorrans participen en l’organització de la trobada.
L’activitat pretén fomentar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves. Així mateix, vol permetre als professors i alumnes dels diferents sistemes educatius treballar plegats, per compartir experiències educatives. És per aquest motiu que es permetrà que alumnes i professors reflexionin conjuntament en diversos tallers. Els resultats que aconsegueixen en els seus treballs i experiments es podran veure al vestíbul del Centre de Formació Professional el mateix dia.
La trobada és organitzada pel Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco. També compta amb el patrocini de FEDA i la col·laboració dels docents que participen en la 17a Jornada de les ciències (escola andorrana de batxillerat, col·legi espanyol María Moliner, col·legi Sant Ermengol i Lycée Comte de Foix).
Una eminència
El conferenciant Francisco R. Villatoro és enginyer en informàtica (1992), llicenciat en física (1993), doctor en matemàtiques (1998) i professor titular en ciències computacionals a la Universitat de Màlaga (2000). Actualment, és docent de diverses assignatures en informàtica, telecomunicacions i enginyeria industrial i imparteix bioinformàtica en el grau de bioquímica. Ha dirigit quatre tesis doctorals i ha publicat més de 50 articles en revistes científiques. A més, investiga en física computacional i matemàtica aplicada amb èmfasi en problemes d’enginyeria divulga la ciència des de 1998 en el seu blog. Ha participat en conferències en diferents països i acostuma a opinar en programes de ràdio i canals de televisió. També se’l pot trobar en xarxes socials i en canals de YouTube.