Rapidesa i destresa. Aquestes són les habilitats que van haver de demostrar els participants en el concurs de cambrers que va celebrar-se a Ordino. Van prendre-hi part mig centenar de persones, havent de superar diversos tipus d’obstacles per assolir la victòria. L’ofici de cambrer, tantes vegades tan poc valorat, va reivindicar-se.
Aquesta vegada guanyar es posava més difícil que mai, perquè «la meitat dels participants eren professionals del sector», indicava Roser Daban, directora de l’Escola Internacional en Administració Hotelera i Turística Vatel. La xifra era molt diferent respecte a la passada edició, quan només quatre eren els que tenien experiència en l’ofici. I això es nota a l’hora de servir, com es pot fer evident en qualsevol bar o restaurant d’arreu.
El material emprat era una safata, en la qual hi havia dos gots de cervesa. Per davant se’ls hi presentava un circuit amb obstacles a superar. I per acabar, havien de recollir una ampolla del terra. Tot amb la fita de deixar caure la mínima quantitat de líquid possible, a més de fer-ho anant contra el cronòmetre. «Havien d’anar el més ràpid possible però també havien d’arribar amb el líquid sencer» per optar a la victòria. Aquest va no va ser només un concurs, sinó també una reivindicació del sector, no sempre prou valorat, ni pels propis professionals ni els clients. És una feina que «en realitat no és oberta per a tothom, ja que s’han de saber idiomes, tractar bé la gent i saber donar un bon servei», assegurava Philippe Hasler, guanyador de l’esdeveniment i estudiant de segon curs de l’escola Vatel. Es va endur un premi de 700 euros. A més d’aquesta entitat també van prendre-hi part estudiants de la formació d’hostaleria del Lycée Comte de Foix i professionals del sector. El secret que van explicar per vèncer és intentar estar tranquil i no córrer, tot i que no sempre es pot quan el temps es tira a sobre. O la cervesa, que no es podia abocar.