La Fundació Actua Tech treballa actualment en diverses opcions de seguiment i control per, una vegada passi l’emergència sanitària, oferir seguretat i garanties a la població. Així ho va reconèixer ahir a EL PERIÒDIC el seu director, Marc Pons, l’endemà que la doctora en Medicina Interna i malalties infeccioses del SAAS Cristina Royo ho insinués al programa FAQS de TV3.
Preguntada per la possibilitat de crear un passaport immunitari, Royo –igual que fes en una entrevista prèvia per aquest rotatiu– va refusar el concepte, tot apostant per «una aplicació [mòbil] que permeti automatitzar els contactes d’un cas positiu de Covid-19 de manera anònima». Segons va apuntar Pons, la voluntat és crear «un sistema que protegeixi a la vegada els drets individuals de totes les persones i la Salut Pública». Per aconseguir-ho, la ciutadania hauria de descarregar-se l’aplicació –que seria gratuïta i voluntària– i allà comunicar totes les seves cadenes i relacions personals. «És pràcticament el mateix que fem ara: quan una persona contagiada va a l’hospital, el ministeri li pregunta amb qui s’ha relacionat abans per avisar-los i posar-los en quarantena. Aquesta informació només s’obté amb el consentiment del malalt, de manera que amb l’app seria igual però a travès de Bluetooth», va explicar Pons. I va emfatitzar: «És un sistema d’avís al ciutadà, no pretenem controlar ningú».
Amb tot, aquesta possibilitat encara està en «fase d’avaluació» i per convertir-se en una realitat el Govern l’haurà d’aprovar oficialment. Tal com va admetre el director d’Actua, «després del cribratge es prendran les decisions oportunes. Ara cal que el màxim nombre de persones possible es faci el test i tinguem una fotografia real de com ha afectat la malaltia al país». Pons també va assegurar que l’aplicació no tirarà endavant si no s’aconsegueix certificar al 100% l’anonimat de tota la informació aportada pels usuaris.
Islàndia pionera
D’aquesta manera, Andorra podria seguir l’exemple d’Islàndia que, després de ser pionera en realitzar tests diagnòstics a tota la població, va posar en marxa el mes passat una app de seguiment de contagis semblant. Així, el projecte conjunt entre el Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències i la Direcció de Salut islandesos recopila dades sobre diferents telèfons en una mateixa àrea geogràfica, el que permet rastrejar senzillament els contactes d’una persona diagnostica de coronavirus. L’objectiu, van afirmar les autoritats del país nòrdic, és accelerar el procés i evitar nous contagis, i segons Pons el «65% de la població» ja se l’ha descarregat i «Alemanya s’ho està pensant».
En una línia similar, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar divendres passat que preveu llençar pròximament una funció de rastreig també basada en Bluetooth que sigui susceptible a canvis perquè cada Estat modifiqui o afegeixi les característiques que li convingui. L’Índia, el Regne Unit i Austràlia també han creat ja aplicacions oficials del virus utilitzant la seva pròpia tecnologia.